Automatisch donorschap levert niet meer organen op

Het automatische donorschap, zoals België heeft, levert niet meer organen op dan het Nederlandse systeem waarbij mensen moeten melden dat ze donor zijn....

Nederland kent sinds 1998 de Wet op de Orgaandonatie. Elke meerderjarige burger kreeg een brief waarin hij kon aangeven of hij als donor beschikbaar is en onder welke voorwaarden. In het donorregister staat 37 procent van de burgers ingeschreven. De helft stemt in met donatie, een derde deel wil niet dat zijn organen wordt gebruikt. De rest laat de beslissing over aan de nabestaanden.

Het overgrote deel van de volwassenen staat niet in het register en ook in dat geval gaat de arts bij de nabestaanden te rade. Meestal (circa 80 procent) geven die geen toestemming. Jaarlijks komen ruim tweehonderd organen ter beschikking, onvoldoende om de wachtlijst van 1400 personen (vooral nierpatiënten) te verkorten.

De wet uit 1998 verbeterde niets in vergelijking met het goedkope en simpele systeem van het donorcodicil. Moet er een ander systeem komen en zo ja welk, aldus de evaluatie. Hierbij wordt vaak naar België, Spanje en Oostenrijk gekeken, waar per inwoner meer organen beschikbaar zijn dan in Nederland. De vraag is hoe dat komt. Velen wijzen naar het geen-bezwaarsysteem in die landen. Je bent automatisch donor tenzij je bezwaar maakt.

De evaluatie stelt echter dat 'geen bezwaar' weinig extra donoren zal opleveren. In december analyseerde het Rathenau Instituut de wet. Volgens de onderzoekers hebben België en Spanje voor een deel meer donoren, omdat het verkeer 'domweg dodelijker is'. De rol van de nabestaanden blijft ook in het geen-bezwaarsysteem belangrijk, er verandert weinig.

De conceptevaluatie stelt voor iedereen nogmaals aan te schrijven met de vraag zich te registreren. Ook de organisatie in ziekenhuizen kan beter.

Minister Hoogervorst heeft al laten weten niets te voelen voor een automatisch donorschap, zoals in België. Hij wil, gesteund door een meerderheid in de Kamer, het bestaande systeem verbeteren door in het ziekenhuis donatievragers aan te stellen. Die kunnen beter dan de behandelend arts de familie ertoe bewegen met donatie in te stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden