Automaat

GRETA RIEMERSMA

Ik sta op een plattelandsstationnetje en wil bij de gele automaat van de NS een kaartje kopen. Maar als het aankomt op betalen, geeft het schermpje van de pinautomaat aan: 'Onbruikbare pas.' Ik probeer het nog een keer en uiteindelijk nog een stuk of 88 keer, tevergeefs.

Vreemd, de vorige dag heb ik met deze pas nog aankopen gedaan bij de Albert Heijn en ik heb genoeg saldo. De enige andere betaalwijze is losse euro's in een gleuf stoppen, zestien in dit geval, maar helaas heb ik die toevallig vandaag niet bij me. Wat te doen? Instappen natuurlijk, ik heb een afspraak die ik niet kan laten lopen met het verhaal dat er geen kaartje uit een NS-automaat kwam. Dat gelooft niemand.

Terwijl ik rondjes loop op het perron begin ik vaag te verlangen naar landen als Polen waar op zulke uitgestorven stations tenminste nog een morsige beambte achter een loket zit die met een ochtendhumeur kaartjes verkoopt, maar goed, Nederland is geen Polen, dat snap ik. In zo'n land valt een conducteur nog wel eens om te kopen, maar ook dat gaat in Nederland niet.

Als ik dus in de trein kom, krijg ik een boete van 35 euro, waarbij de kosten van het kaartje nog worden opgeteld. Niet getreurd, maakt de conducteur me duidelijk: ik hoef alleen maar een telefoontje te plegen met vervoersbedrijf Arriva en dan wordt de boete kwijtgescholden zodra duidelijk is dat er een storing in de kaartautomaat was.

Laat ik het vervolg even samenvatten. Arriva heeft mij per brief laten weten dat die storing er niet was, ik had met muntgeld kunnen betalen, maar dat heb ik nagelaten. 'U hebt bewust de keus gemaakt om zonder geldig vervoerbewijs in de trein te stappen', schrijft Arriva. Omdat er wordt gedreigd met een incassobureau en desnoods justitie, maak ik de boete maar over.

Bij dit ene gevalletje is het niet gebleven. Ineens kan ik bij geen enkele kaartautomaat meer betalen. Mijn pas doet overal vlekkeloos wat hij moet doen, behalve bij de NS. Laatst legde een dame van de NS me uit wat het probleem is: 'Een bankpas van de ING. Die doen het in onze kaartautomaten vaak niet.' Ik moet nu dus van bank veranderen om in Nederland nog normaal met de trein te kunnen.

I

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden