Nieuws

Autoloterij in Moskou, gunstige cijfers in België

De coronacijfers van zondag: Bij de zuiderburen daalt het aantal gemelde besmettingen snel. Elders lijken nieuwe coronagolven op komst, onder andere Indonesië en Rusland kampen met oplopende besmettingscijfers.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, gevaccineerd in Antwerpen.  Beeld BELGA
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, gevaccineerd in Antwerpen.Beeld BELGA

Minder dan duizend besmettingen per dag gemeld in België

In België daalt het aantal gemelde coronabesmettingen snel, en dat is ook terug te zien in de ziekenhuiscijfers. Voor het eerst sinds de nazomer zijn de afgelopen week gemiddeld minder dan duizend positieve testen per dag gerapporteerd. Hiermee is de besmettingsgraad in België vergelijkbaar met die van Nederland.

De ziekenhuiscijfers zijn bij de zuiderburen relatief nog wat hoger, maar dalen snel. Het aantal ziekenhuisopnamen is in een week tijd met zo’n 30 procent gedaald, dagelijks worden iets meer dan 50 nieuwe patiënten opgenomen. In de Belgische ziekenhuizen liggen nu 721 coronapatiënten, waarvan 285 op de intensive care.

Ruim 5,5 miljoen Belgen hebben een eerste coronaprik gekregen, 60 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder. Bij 65-plussers is 90 procent minstens een keer ingeënt tegen het coronavirus, 67 procent is volledig gevaccineerd.

Mogelijk nieuwe golf in Indonesië

Indonesië meldt op zondag bijna 10 duizend coronabesmettingen, het hoogste aantal in vier maanden tijd. En dat terwijl er in het land weinig getest wordt. In tegenstelling tot de omringende landen is een coronatest niet gratis. Experts noemen het vele reizen na het Suikerfeest en de meer besmettelijke delta-variant als oorzaken van de toename. Een aantal regio’s kampen al met ernstige tekorten in de zorg. Officieel stierven er sinds het begin van de coronacrisis 52 duizend inwoners aan het virus, maar het werkelijke sterftecijfer is waarschijnlijk flink hoger.

Moskou probeert vaccinatiebereidheid te verhogen door autoloterij

Het vaccineren gaat in Rusland vrij traag, en het aantal besmettingen loopt weer op. Het stadsbestuur van Moskou grijpt onorthodoxe middelen aan om de inwoners te motiveren een prik te halen. Op zaterdag heeft de burgemeester van Moskou de Moskovieten een extra week ‘vakantie’ gegeven, hij roept de burgers op de komende week niet naar het werk te gaan. Dit geldt alleen niet voor cruciale beroepen. Sergei Sobyanin hoopt hiermee de verspreiding van het virus te stremmen. Daarnaast kondigde hij aan dat iedereen die zich voor 12 juli laat vaccineren kans maakt op een auto van 1 miljoen roebel (ongeveer 11,5 duizend euro). Elke week zullen 5 auto’s worden verloot. In heel Rusland zijn nu 22 doses coronavaccin toegediend per 100 inwoners. In de meeste EU-landen zijn dat er 60 tot 80.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden