Autokoper gaat voor de fifty-fiftydeal

Steeds meer automobilisten kopen hun nieuwe auto op krediet. In april financierden 149 duizend mensen hun nieuwe wagen geheel of gedeeltelijk met geleend geld. Het aantal verstrekte autokredieten was in één maand nog nooit zo hoog.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek donderdag publiceerde. Vooral het aantal kleine, zuinige auto's dat met krediet werd aangeschaft, nam fors toe.

De stijging van het aantal leningen hangt samen met de fifty-fiftydeals, die een aantal auto-importeurs aanbieden: automobilisten die een nieuwe auto kopen, hoeven nu maar de helft te betalen. Het resterende bedrag moet later worden voldaan. 'De importeurs rekenen nul procent rente over deze leningen', zegt Paul de Waal van autobranchevereniging Bovag. 'Dit maakt de lening voor veel autokopers aantrekkelijk.'

De Waal is niet onder de indruk van de stijging. 'Autokredieten zijn van alle tijden.' Het aantal verstrekte kredieten fluctueert met het aantal verkochte auto's. In 2009 en 2010 werden er weinig auto's verkocht en daalde het aantal leningen. De verkopen trokken in 2011 aan, waarmee het aantal kredieten ook weer steeg.

De piek in april heeft alles te maken met de aflopende stimuleringsmaatregelen voor zuinige auto's, vermoedt De Waal. Staatssecretaris Weekers van Financiën besloot vorig jaar de normen voor auto's die voor een belastingvoordeel in aanmerking komen per 1 juli 2012 aan te scherpen.

Auto's die vorige week nog voor een korting op de aankoopbelasting BPM in aanmerking kwamen, vallen nu buiten die categorie. De aflopende regeling bracht de laatste maanden een run op kleine autootjes op gang, die naar verwachting op 1 juli abrupt is opgehouden. De Waal: 'Het is interessant te zien hoe de verkopen zich in de tweede helft van dit jaar gaan ontwikkelen.' Het ligt voor de hand dat de verkopen na 1 juli weer licht dalen, net als het aantal verstrekte aankoopkredieten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden