Autoklap

In beginsel zal ik niemand ervan weerhouden een automobilist die langzaam verkeer in gevaar brengt, te corrigeren door een klap op diens auto te geven (zonder de bedoeling nou direct schade aan te richten)....

Bas van Kleef

Maak u vervolgens snel uit de voeten, want u heeft een oorlogsverklaring afgegeven aan een onberekenbare vijand.

Kijk, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wie wordt geschoffeerd door een automobilist en verder wil gaan dan een verbale correctie, uit zijn boosheid in een reflex. Hij stelt de klap niet uit tot hij een geschikt punt in het straatbeeld heeft gevonden vanwaar hij snel kan vluchten. Die klap zou dan ook niet meer zonder nadere mondelinge toelichting kunnen en dat maakt het wat ingewikkeld. Alleen de ogenblikkelijke klap geldt.

Een auto met een man achter het stuur komt van een ventweg die een fietspad kruist. De man stopt midden op het fietspad om zijn vrouw uit te laten die een boodschap moet doen en hij blokkeert daarmee het fietsverkeer. Bellend en roepend slingeren fietsers links en rechts om hem heen en dan komt er een vrouw van middelbare leeftijd aangereden. Dame, vlot grijs kapsel, keurig type, leuke oma, zo te zien. Ze passeert de auto aan de achterkant en slaat in het voorbijgaan met haar vlakke hand in een suède handschoen boos op de kofferbak (is inderdaad ook een effectieve benadering).

Ze rijdt door en ziet uit haar ooghoeken dat de automobilist dit niet over zijn kant laat gaan. De man vergeet zijn echtgenote en zet met zijn auto de achtervolging in door de winkelstraat. Hij haalt de vrouw in, rijdt zijn auto dwars op het fietspad om haar tegen te houden en stapt dreigend uit.

'Jij moet met je vuile poten van mijn auto afblijven.' (In Amsterdam heeft het adjectief 'vuil' op straat slechts retorische betekenis). De vrouw blijft rustig en zegt dat de man haar niet in gevaar moet brengen. Deze reactie is olie op het vuur. De man herhaalt zijn verwijt luider en krachtiger ('...met je vuile teringpoten'), de vrouw herhaalt rustig haar verweer. De man wordt nog bozer en gaat nu over tot de eveneens in Amsterdam gebruikelijke kwalificatie van het vrouwelijk deel der mensheid als teringhoeren.

Aan de orde is geen verkeerskwestie, maar gekrenkte trots. Die grijze oma veranderde in een klap zijn auto - verlengstuk van zijn ego - respectloos en vernederend goed hoorbaar in blik dat in de weg staat. De dreun klinkt nog lang na, de man is in zijn eer aangetast. De vrouw blijft kalm (al staat ze bleek te trillen), de man wordt steeds machtelozer, want schelden kent grenzen. De rollen zijn omgedraaid: hém is iets aangedaan. Hier moeten mouwen omhoog, hier dient eigenlijk geduelleerd te worden. 'Als je een kerel was, sloeg ik je helemaal in elkaar.'

Verre echo van ridderlijkheid.

Vrouw met de schrik vrij.

Wie is hier wijzer van geworden?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden