nieuws tesla

Autobouwer Tesla toch niet van de beurs; Elon Musk trekt zijn plan in

Tesla blijft toch een beursgenoteerd bedrijf. Dat heeft topman Elon Musk vrijdagavond laat laten weten, krap drie weken nadat hij grote ophef had veroorzaakt door via Twitter aan te kondigen te gaan onderzoeken of de elektrische autobouwer als privaat bedrijf verder kon. 

Elon Musk Beeld REUTERS

Met het besluit de notering aan de Nasdaq te handhaven, sust Musk voor nu de onrust bij beleggers. maar de zorgen over de toekomst van Tesla – en over de topman zelf – zijn allerminst verdwenen.

Musk meldde vrijdag in een blogpost dat hij het besluit beursgenoteerd te blijven heeft genomen na overleg met de aandeelhouders. ‘Hoewel de meerderheid van de aandeelhouders die ik heb gesproken aangaf Tesla trouw te zullen blijven als we van de beurs zouden gaan, was het sentiment kort gezegd: alsjeblieft, doe dit niet’, liet de 47-jarige Tesla-baas weten. 

Het van de beurs halen van Tesla was ook ingewikkelder en tijdrovender dan gedacht, zei Musk. ‘Dit is een probleem, want we moeten absoluut gefocust blijven op het opvoeren van Model 3 en het winstgevend worden.’ Tesla, dat nog steeds met verlies draait, heeft onder meer grote problemen om wekelijks vijfduizend Model 3’s af te leveren, een productiedoel dat al lang gehaald had moeten zijn.

Musk veroorzaakte op 7 augustus grote consternatie door opeens te suggereren dat hij Tesla van de beurs wilde halen, voor 420 dollar per aandeel. De 72 miljard dollar (62 miljard euro) financiering die daarvoor nodig was zou al rond zijn, met dank een Saoedische financier. Het aandeel Tesla schoot na de berichten omhoog, in afwachting van een voor aandeelhouders mogelijk lucratieve deal. 

Toen duidelijk werd dat het om een oprisping van Musk ging, begonnen diverse beleggers procedures tegen Tesla. De Amerikaanse beurswaakhond SEC doet onderzoek naar mogelijke koersmanipulatie, met name naar de bewering dat de financiering van de operatie al geregeld was. Dat onderzoek gaat door, ook al heeft Musk het plan nu officieel ingetrokken.

Ook verder is Tesla nog lang niet uit de problemen. Los van de productieperikelen is de schuld van de elektrische autobouwer opgelopen tot 11 miljard dollar. Volgens Musk heeft het bedrijf geen extra geld nodig. Tesla zou in het (lopende) derde kwartaal en in het vierde kwartaal winstgevend moeten worden. Analisten denken echter dat het bedrijf de komende jaren nog miljarden dollars meer nodig heeft, onder meer om nieuwe elektrische modellen te ontwikkelen die de oprukkende Duitse concurrentie op afstand moeten houden.

Beleggers maken zich niet alleen zorgen over Tesla, maar ook over Elon Musk zelf. Hij gaf ruim een week geleden een emotioneel interview aan The New York Times, waarin hij met tranen in zijn ogen toegaf er behoorlijk doorheen te zitten. ‘Er waren tijden dat ik vier dagen achtereen in de fabriek verbleef, dat ik niet naar buiten ging. Dat ging ten koste van mijn sociale leven, mijn kinderen en vrienden’, zei de Tesla-oprichter.

Door de openhartige uitlatingen ging het aandeel Tesla op de beurs onderuit. De commissarissen van de autobouwer blijven vertrouwen houden in de baas, na zijn besluit de beursnotering te handhaven. ‘We staan volledig achter Elon nu hij het bedrijf blijft leiden en vooruit helpen’, aldus een verklaring vrijdag.

Wat is er toch aan de hand met Elon Musk?

Elon Musk zorgde begin augustus voor de nodige paniek met een tweet waarin hij het einde van Tesla’s beursavontuur aankondigde. Zit er een doordacht plan achter? Het is in elk geval niet de eerste keer dat de excentrieke topman zichzelf in opspraak brengt en verwarring schept met een aankondiging op Twitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.