Auto verjongt dassenpopulatie

Ondanks de 250 dassentunnels in Nederland zijn er vorig jaar 403 dassen door auto's doodgereden. Vooral 's avonds en 's nachts als deze marterachtigen eten zoeken, lopen ze een grote kans dat ze te pletter worden gereden....

Ieder jaar telt de vereniging Das en Boom het aantal slachtoffers. In totaal legden vorig jaar 487 dassen het loodje (waarvan 84 door andere onnatuurlijke oorzaken zoals stropen, verdrinking en treinverkeer). Dat is zo'n veertig meer dan het jaar ervoor.

In Nederland neemt het aantal dassen nog steeds toe, inmiddels zij het er zo'n 2400. Toch is de vereniging somber gestemd. Door het hoge sterftepercentage wordt een Nederlandse das gemiddeld niet ouder dan vijf jaar (normaal twaalf jaar). Deze lage gemiddelde leeftijd kan negatief uitpakken voor de omvang van de populatie.

Want een das is op zijn tweede jaar geslachtsrijp en werpt voor het eerst op zijn derde of vierde. De das zit met zijn gemiddelde leeftijd van vijf jaar dan ook in de gevarenzone, vindt de vereniging. Als de daling van de gemiddelde leeftijd doorzet, neemt de reproductie af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden