Autistische zwager niet meer uitnodigen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Mijn zwager is schizofreen en autistisch. Ziekte-inzicht ontbreekt en hij weigert hulp. Zijn sociale netwerk is gereduceerd tot zijn ouders en ons gezin. Kon hij vroeger nog een redelijk normaal gesprek voeren, inmiddels becommentarieert hij iedereen zeer negatief. Met Sinterklaas schrijft hij hatelijke gedichten en hij laat zich ook negatief uit over onze zoon (10), waar hij bij zit. Aanspreken op dit gedrag helpt niet. Ik overweeg hem niet meer uit te nodigen, maar dan wordt zijn sociale netwerk nog kleiner. Mijn vrouw wil hem blijven uitnodigen.

Naam bij de redactie bekend.

Gezin komt op de eerste plaats

Voor u en uw vrouw komt uw gezin op de eerste plaats. Dus hoeft u uw zwager niet meer uit te nodigen. Ik had een schizofrene zus, ook zij had geen ziekte-inzicht en weigerde hulp. Dat is kenmerkend voor deze ziekte. Zij was soms lief en soms heel naar. Omdat ons gezin voor mij het belangrijkst was, vroegen we haar meestal niet met Kerst en Sinterklaas. Ik nam haar wel mee uit en dat vond ze fijn. Als ze zich niet goed voelde, bleef ze thuis.

Frances Heijmans (70), Beemster

Leg het aan hem uit

Ook al is je zwager ziek, je hoeft nooit te accepteren dat je zoon onderwerp wordt van zijn negatieve uitlatingen. Thuis moet een kind zich veilig kunnen voelen. Overtuig je vrouw en ga met hem praten. Leg uit dat je het contact niet wilt verbreken, maar dat je hem niet meer thuis wilt ontvangen als je zoon er ook is. Hij zal het waarschijnlijk niet begrijpen, maar je bent wel duidelijk.

Tiny Visset (63), Eersel

Onderneem iets samen

Nodig hem niet meer uit op dagen dat het gezellig moet zijn, maar op een andere dag. Onderneem op die dag iets, zoals een wandeling, een kaartspelletje, haal iets lekkers in huis of bezoek een horecagelegenheid. Bij welke activiteit uw zwager zich het minst onaangenaam gedraagt, is een kwestie van ervaring. Probeer signalen van waardering of tevredenheid op te vangen. Besef dat wat u doet voor uw zwager mantelzorg is en vooral eenrichtingsverkeer: u geeft en hij neemt. Dat kost veel energie. Maar u doet iets waardevols voor een familielid dat een moeilijk leven heeft, haal daaruit voldoening.

Francine van Bentum (54), Hoorn

Duidelijke instructies

Kies voor uw zoon en voor de goede sfeer in huis. Uw zwager mag aan de verjaardagen blijven deelnemen als hij zijn negatieve opmerkingen achterwege laat. Zo niet, dan is hij niet welkom. Uw zwager heeft duidelijke instructies nodig en u dient die instructies te handhaven. Hier moet u het samen met uw vrouw over eens zijn. Als uw zwager zich vergist, is het feest voor hem afgelopen. Ik zou hem wel meer kansen geven, omdat één fout niet fataal mag zijn.

Mari Thijssen (66), Sint-Oedenrode

Wie is belangrijker?

Nodig uw zwager slechts beperkt uit. En alleen als uw zoon er niet bij is. Want uw zoon is nog maar 10 jaar en heeft dus recht op bescherming.

Wim Bakker (59), Leeuwarden

Over twee weken:

Mijn ex ver weg laten verhuizen met mijn kinderen?

Mijn ex heeft aangekondigd 150 kilometer verderop te gaan wonen met onze kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij heeft daar een baan gevonden. In de voorgaande jaren is er een vechtscheiding geweest, die heeft geleid tot rechtszaken. Ik zie mijn kinderen minder dan ik zou willen.

Mijn ex denkt alleen aan zichzelf. Zij manipuleert de kinderen waardoor de kinderen denken dat ze willen verhuizen. Daarnaast heeft onze jongste autistismekenmerken en ik denk dat een verhuizing schadelijk voor hem is. Ik ben bang dat ik mijn kinderen verlies als ze verhuizen. Wat moet ik doen: mijn kinderen laten gaan of vechten zodat ze hier blijven wonen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 3 april 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden