Auteursrecht oorzaak van cao-conflict bij dagbladjournalisten

Het overleg over een nieuwe cao voor dagbladjournalisten is opgeschort. De delegatie van de uitgevers is van de onderhandelingstafel weggelopen omdat de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) - de werknemersorganisatie - de auteursrechten van journalisten niet uit handen wil geven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Werkgevers en werknemers staan lijnrecht tegenover elkaar in hun opvatting over het hergebruik van werk van dagbladjournalisten voor elektronische uitgaven zoals cd-rom, Internet en de nog op te zetten digitale knipselkrant Central Station. De werkgevers vinden dat zij daarvoor geen toestemming nodig hebben van de journalisten. De NVJ beroept zich op een bepaling in de huidige cao, die voorschrijft dat de uitgever voor ander gebruik van journalistiek materiaal dan voor de papieren krant toestemming moet vragen aan de auteur. Die kan voor hergebruik een redelijke vergoeding eisen.

De NVJ is bereid vooralsnog geen voorwaarden te stellen over een financiële vergoeding voor hergebruik, maar wil wel de zeggenschap over wat er met journalistieke producten wordt gedaan bij de journalist houden. De uitgevers willen af van het beginsel dat er toestemming gevraagd moet worden en hebben het NVJ-voorstel naar de prullenbak verwezen. Voorzitter M. van Boekel, directielid van de Dagbladunie (uitgever van onder andere NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad), noemde het toestemmingsvereiste 'een kneveling van de uitgeversmogelijkheden'.

De NVJ beschouwt de opstelling van de uitgevers als een ontkenning van de notie dat de journalist het geestelijk eigendom heeft van zijn werk. 'Journalisten zijn geen letterknechten die artikelen leveren voor een database, maar personen die binnen het kader van de identiteit van hun krant informeren en opiniëren', aldus de NVJ. Daarom behoort een journalist te weten wat er met zijn artikel gebeurt.

De kwestie over de auteursrechten bij nieuwe media staat wereldwijd ter discussie tussen uitgevers en journalisten. In Noorwegen en Denemarken zijn overeenkomsten gesloten over individueel uitkeerbare vergoedingen aan dagbladjournalisten voor beschikbaarstelling van werk ten behoeve van elektronische media. In België, waar een vergelijkbare bepaling bestaat als in de Nederlandse cao, eisen de journalisten een vergoeding van 12,5 procent van de omzet die met digitale media wordt gemaakt. Daarover is nog geen overeenstemming bereikt.

Vorige week hebben internationale uitgevers in Brussel een Europese regeling bepleit waarin de uitgevers 'een onbetwist economisch recht verkrijgen op de voortbrengselen die worden gemaakt in het kader van de uitvoering van een arbeidscontract'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden