Auteur Michael Herr (Dispatches) overleden

De Amerikaanse schrijver en oorlogscorrespondent Michael Herr is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Herr werd wereldwijd bekend met zijn non-fictieboek Dispatches over de verwoestingen van de Vietnamoorlog in de jaren zestig en zeventig. Zijn dood in een ziekenhuis in New York is bekendgemaakt door uitgever Knopf, die het boek in 1977 uitgaf.

Redactie
Michael Herr Beeld getty
Michael HerrBeeld getty

In Dispatches, in het Nederlands vertaald onder de titel Verslagen uit Vietnam, tekende Herr zijn herinneringen op aan Vietnam op toen hij daar tussen 1967 en 1969 als oorlogscorrespondent voor het magazine Esquire werkte. Herr kreeg tijdens het schrijven van zijn boek een zenuwinzinking, scheidde van zijn vrouw en wist vier jaar lang geen letter op papier te krijgen.

Uiteindelijk leverde Herr een rauw en realistisch oorlogsverhaal. In Dispatches schetst hij een beeld van de oorlog in Vietnam zoals hij die tussen de Amerikaanse soldaten beleefde. Angst, drugs, psychoses songteksten van Bob Dylan, Frank Zappa of The Doors worden afgewisseld met dikwijls onzichtbare vijanden, de dood en talloze militaire acties waar Herr persoonlijk bij aanwezig was.

Het boek werd gepubliceerd in een tijd dat veel veteranen in de VS terughoudend waren om publiekelijk te praten over de verschrikkingen van de oorlog in Vietnam. Dispatches geldt als een klassieker uit de New-Journalism, waar ook auteurs als Tom Wolfe, Truman Capote, Norman Mailer, Hunter S. Thompson en Gay Talese deel van uitmaken.

Volgens de beroemde Britse thrillerauteur John Le Carré is Dispatches 'het beste boek over mensen en oorlog dat ik ooit heb gelezen.'

Hollywood

Na het succes van zijn boek ging Herr aan de slag in Hollywood. Hij schreef in 1979 de voice-over tekst van de Vietnamoorlog-klassieker Apocalypse Now van regisseur Francis Ford Coppola. De film is deels gebaseerd op zijn boek Dispatches. Acht jaar later schreef Herr met regisseur Stanley Kubrick het script voor de film Full Metal Jacket. Kubrick en Herr werden hiervoor genomineerd voor een Oscar.

Sonny Mehta van uitgever Knopf zei dat de kracht van Herrs oorlogsverhalen de tand des tijds hebben doorstaan. Dispatches wordt nog altjd gebruikt als lesmateriaal op onder meer universiteiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden