Australische VN-soldaten geland op Oost-Timor

De eerste vliegtuigen van de Australische luchtmacht zijn vannacht op Oost-Timor geland met de voorhoede van de VN-vredesmacht Interfet. De Australiërs willen voor het eind van de dag meer dan tweeduizend soldaten hebben overgebracht, verklaarde minister van Defensie John Moore....

Hij zei gisteren tijdens zijn eerste bezoek aan Dili positief te zijn over de besprekingen met de Indonesische commandant Syahnakri, bevelhebber in het gebied. Cosgrove wil binnen een week 3200 soldaten van Interfet in Oost-Timor hebben. De voorhoede bestaat uit Australiërs en 250 Britse Gurkha's.

Syahnakri zei dat het Indonesische leger de eerste dagen naast de internationale troepenmacht blijft opereren en dat de definitieve overdracht pas aan het einde van de week plaats heeft. In totaal zal Interfet bestaan uit zo'n achtduizend militairen, afkomstig uit meer dan twintig landen. Australië, dat de troepenmacht leidt, levert vierduizend troepen.

De Australische premier Howard nam zondag afscheid van de Australische troepen in de noordelijke havenstad Darwin. Hij zei hen dat ze vandaag naar Oost-Timor vertrekken. Howard waarschuwde dat Australië zich op een lange en moeilijke missie moet voorbereiden.

Cosgrove riep bij zijn vertrek naar Dili de pro-Indonesische milities in Oost-Timor op de wapens neer te leggen. Zo niet, dan zal Interfet geweld gebruiken.

Militieleiders hebben de afgelopen week in alle toonaarden bezworen de strijd met de vredesmacht te zullen aangaan. De leider van de militie Aitarak, Eurico Guterres, zei dat zijn strijders zich niet zomaar uit hun vaderland zullen laten verjagen. Hij stelde voor het gezag over Oost-Timor te delen. Aitarak is een van de milities die de afgelopen weken een bloedbad aanrichtte onder de Oost-Timorezen.

Pro-Indonesische milities hebben verklaard 'het bloed te zullen drinken' van de blanke Interfet-militairen. Religieuze leiders in Indonesië maakten zaterdag bekend dat tienduizenden moslimmannen bereid zijn een heilige oorlog tegen de VN-vredesmacht te voeren. Een woordvoerder van de moslimorganisatie Nadhlatul Ulama - met veertig miljoen leden de grootste moslimorganisatie in Indonesië - zei dat de afgelopen dagen 107 duizend moslims hebben getekend voor een jihad, die gezien moet worden als een 'spontane uitbarsting van heroïek'.

Volgens het Internationale Rode Kruis zijn naar schatting 600 duizend Oost-Timorezen ontheemd en bevinden zich 200 duizend vluchtelingen in West-Timor - in 1995 werd de bevolking geschat op 850 duizend. Een Australische hulporganisatie zei zaterdag dat pro-Indonesische milities Oost-Timorese vluchtelingen in West-Timor terroriseren. Ook zouden West-Timorezen en hulpverleners worden belaagd.

Het Internationale Rode Kruis is van plan woensdag een grootscheepse hulpoperatie te beginnen in Oost-Timor. Het is onder andere de bedoeling dat er een veldhospitaal wordt opgezet in Dili, waar het enige ziekenhuis is leeggeplunderd en zonder artsen zit. Ook zullen tonnen voedsel en andere hulpgoederen naar het gebied worden gevlogen en gevaren.

De leider van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging, 'Xanana' Gusmao, kwam gisteren aan in Darwin. Hij wil een regering in ballingschap vormen. Dit verklaarde een woordvoerder van zijn Nationale Raad voor het Timorese Verzet CNRT zondag. De regering zal in Darwin zetelen, totdat het veilig is in Oost-Timor. Gusmao zal tot die tijd tussen Darwin en Dili pendelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden