Australische premier Kevin Rudd: ‘Ik zeg sorry’

Aboriginals huilen als de premier excuses aanbiedt voor het weghalen van aboriginal kinderen bij hun ouders...

Zelden zal een woord van vijf letters de inwoners van een land zo in opwinding hebben gebracht. ‘Sorry’, zei premier Kevin Rudd van Australië als spijtbetuiging voor het weghalen van honderdduizend aboriginal kinderen bij hun ouders.

Overal in het land werd woensdag ademloos geluisterd. Zo ook in Redfern, het aboriginalhart van Sydney. Daar kijken ze met honderden, aboriginal en niet-aboriginal, naar een groot scherm om de historische woorden over de zogenoemde ‘Gestolen Generatie’ te horen.

Eerst is er een welkomsceremonie met rook, dan volgen de woorden. En de tranen als Rudd zegt: ‘Als premier van Australië zeg ik sorry, namens de Australische regering zeg ik sorry, namens het Australische parlement zeg ik sorry.’

Het applaus barst los. Mensen omhelzen elkaar en de premier krijgt een staande ovatie. En dat in de wijk waar de spanningen tussen autoriteiten en bevolking eerder hoog opliepen. In 2003 braken hier nog rellen uit nadat een aboriginal tiener stierf bij een politieachtervolging.

Van die spanning is nu niets te merken. Geduldig zien de bewoners van Redfern, in de regen, hoe de nieuwe Australische premier het langverwachte excuus precies verwoordt. ‘Voor de pijn, het leed en het kwaad dat deze gestolen generaties is aangedaan, hun kinderen en hun achtergebleven families, zeggen we sorry.’

‘Het heeft lang geduurd, maar het was het wachten waard’, zegt een aboriginal vrouw gehuld in een T-shirt in het rood, geel en zwart van de aboriginal vlag. ‘Maar er moet meer gebeuren om het helemaal goed te maken voor mijn mensen.’ Een vrouw die naast haar staat heeft moeite om de emoties in bedwang te houden.

‘Het is fantastisch dat de excuses eindelijk zijn gekomen, maar ze hebben bij mij veel gevoelens uit het verleden doen bovenkomen’, zegt ze. ‘Ik ben opgelucht, ik ben bedroefd. Ik denk aan mijn grootmoeder en de kinderen die van haar zijn weggenomen. Ze is overleden en kan dit niet meemaken.’

Een financiële compensatie voor het geleden leed, zegt de premier niet toe. Maar veel aboriginals verwachten dat het ooit wel zo ver zal komen. De deelstaat Tasmanië heeft al geld gegeven aan de slachtoffers, mogelijk zullen andere deelstaten volgen.

‘Dit is een positieve reactie voor de Stolen Generation. Ik ken veel mensen die hun vader en moeder nooit hebben gekend’, zegt een van de organisatoren van de dag.

Als gebaar van verzoening heeft hij in zijn hand kleine Australische en aboriginalvlaggetjes. ‘Maar er is niets gezegd over al het andere leed dat de aboriginals door de eeuwen heen is aangedaan. De woorden zijn een mooie start, nu is het tijd voor actie.’

Acties die de premier ook aankondigt. De inwoners van Redfern horen dat er betere huizen zullen komen, beter onderwijs en betere gezondheidszorg.

Premier Rudd van Australië poseert met leiders van de aboriginals vlak voor de opening van het parlement in Canberra. (AFP) Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.