Australische politicus die olifant doodschoot: ik at hem ook op

Een Australische politicus heeft een olifant die hij in Zimbabwe heeft neergeschoten ook opgegeten. Dat meldt The Guardian. Hij had 'het recht' dat te doen, aldus de politicus.

Robert Borsak naast de olifant die hij had neergeschoten.

Robert Borsak, lid van de Shooters, Fishers and Farmers Party, maakte al eerder bekend dat hij tijdens een reis in Afrika de olifant had neergeschoten. Nadat hij op een controversiële foto trots poseerde naast het dode dier, kreeg hij een stortvloed van negatieve reacties. Dinsdagavond zei Borsak tijdens een debat over dierenrechten in het parlement van New South Wales dat hij zijn jachttrofee ook heeft opgegeten.

Borsak verdedigt zijn hobby met het argument dat de dieren niet bedreigd zijn in het zuiden van Afrika. De olifanten die hij schiet zijn volgens hem 'probleemdieren'. 'Ik kies ervoor om op wilde dieren te jagen, omdat het onze inheemse soorten en leefgebieden beschermt. Ik beschouw mezelf als een verantwoordelijke en ethische jager.'

'Mensen hebben het recht'

'Dieren hebben geen mensenrechten', zei de politicus. 'Mensen zijn voor het grotere deel van ons bestaan jagers geweest. Ons lichaam, onze geest en de beschaving zijn ontwikkeld en hebben geprofiteerd van de jacht en het eten van vlees.'

Borsak, een fervent jager, zei dat hij het dier in de Zambezi-vallei had neergeschoten. Hij zei dat hij zowel verse stukken olifantenvlees had gegeten als vlees in gedroogde en gezouten vorm, waar hij naar verluidt van genoot. Al voegde hij eraan toe: 'Er zijn een heleboel stukken olifantenvlees die ik niet zou willen eten.'

'Mensen hebben het recht vlees te eten als ze dat willen. Zo simpel is het. (..) Ik kies ervoor mijn eigen vlees te vangen, omdat dat mijn recht is. Het is een schone, biologische en duurzame manier van leven', aldus Borsak.

Walgelijk, reageerde parlementslid Jeremy Buckingham gisteravond. 'Het is ziekelijk olifanten voor het plezier dood te schieten en op te eten. Die man hoort eigenlijk niet thuis in het parlement.'

Ook Nederland opent jacht op jagers

Sinds een Amerikaanse tandarts vorig jaar, tegen betaling, de Zimbabwaanse leeuw Cecil afschoot is de jacht ook weer een thema voor het grote publiek. Als een inhaalmanoeuvre van lang onderdrukte woede kwam toen een debat op gang waarin uiteindelijk één boodschap het duidelijkst doorklonk: nu moet het echt afgelopen zijn met de plezierjacht. (+)

Verbod op invoer jachttrofeeën

Volgens vrijwilligersorganisatie Zambezi Society is de olifantenpopulatie in de afgelopen vijftien jaar in omvang drastisch afgenomen. Afgelopen januari zouden er nog ongeveer 11.500 olifanten rondlopen, in 2001 waren dat er 18.000.

Vorige maand introduceerde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) een verbod op de invoer van jachttrofeeën. Jagers kunnen nog naar verre landen om olifanten en leeuwen te schieten, maar Van Dam geeft geen toestemming meer om trofeeën in te voeren.

Voor 200 diersoorten wordt geen invoervergunning meer gegeven. Het gaat onder meer om trofeeën van ijsbeer, witte neushoorn, jachtluipaard, nijlpaard, leeuw en olifant. In de zomer van 2015 ontstond ophef toen een Amerikaanse tandarts de populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. De jachtpapieren van de man bleken in orde.

De omstreden wereld van het jachttoerisme

Opnieuw leidt een jachttrofee uit Zimbabwe tot commotie. Waar eerder wereldwijde verontwaardiging ontstond na de dood van leeuw Cecil, spreken dierenactivisten nu schande over dood van een van de grootste en oudste olifanten. Net als altijd krijgt de jager de felicitaties van collegae. Hoe ga je op zo'n jaagvakantie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden