Nieuws misbruik katholieke kerk

Australische kardinaal en voormalig financieel topman Vaticaan schuldig aan kindermisbruik

Twee dagen nadat paus Franciscus beloofde een einde te maken aan seksueel misbruik binnen de katholieke kerk is zijn voormalig financieel topman schuldig bevonden aan het verkrachten van twee dertienjarige misdienaars. 

Kardinaal George Pell vandaag in Melbourne. Beeld AFP

De Australische kardinaal George Pell (77), lange tijd de op twee na machtigste man van Vaticaanstad, is daardoor de hoogste katholieke vertegenwoordiger die ooit schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik. Woensdag hoort de Australiër zijn precieze straf. Hij kan veroordeeld worden tot maximaal vijftig jaar cel.

Pell werd door een jury unaniem schuldig bevonden aan het misbruiken van twee dertienjarige misdienaars die hij na een mis in 1996 trof in een achterkamertje van de St. Patrick’s kathedraal in Melbourne. Hij zei de jongens dat ze in de problemen zaten vanwege het stiekem snoepen van de geconsacreerde wijn, waarna hij ze seksueel misbruikte. Slechts één van de slachtoffers kon tijdens de zitting getuigen omdat het tweede slachtoffer in 2014 stierf aan een drugsoverdosis. Volgens Pell, die onschuldig zegt te zijn en ‘het hele idee van seksueel misbruik weerzinwekkend’ vindt, zijn de beschuldigingen slechts fantasieën van de slachtoffers.

Hoewel het juryoordeel al op 11 december werd uitgesproken, kon het toch pas deze week officieel openbaar worden gemaakt. Dat lag aan een tweede rechtszaak die op hetzelfde moment tegen Pell liep en waarin hij werd beschuldigd van seksueel misbruik in de jaren zeventig. Pas toen die zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, en de jury bij die zaak die niet langer kon worden beïnvloed, mocht dit eerste vonnis eindelijk wereldkundig worden gemaakt.

Bijzonder pijnlijk moment

Dat dit twee dagen gebeurt nadat er bisschoppen vanuit heel de wereld naar Vaticaanstad waren gekomen om tijdens een belangrijke conferentie over seksueel misbruik te praten, maakt het vonnis extra pijnlijk voor paus Franciscus. Op zondag beloofde hij ten overstaan van de wereld nog voortaan hardere maatregelen te nemen tegen priesters die schuldig zijn bevonden aan misbruik. Op dinsdag werd een van zijn persoonlijke vertrouwelingen schuldig bevonden aan misbruik, maar wachtte hij met het nemen van verdere maatregelen. Dat komt omdat Pell in hoger beroep gaat en de paus dat proces wil afwachten voor hij verdere maatregelen neemt. ‘Kardinaal Pell ontkent schuld en heeft het recht heeft zich te verdedigen’, aldus een Vaticaan-woordvoerder op dinsdag.

Die uitspraak laat volgens critici al binnen 48 uur zien dat de harde woorden van de paus maar heel moeizaam tot echt concrete daden leiden. Bovendien laat de zaak-Pell volgens hen ook het gebrek aan inschattingsvermogen van de huidige paus zien. Zo werd Pell in 2014 naar Rome gehaald terwijl er toen al zeer hardnekkige geruchten de ronde deden dat hij seksueel misbruik van andere priesters had toegedekt. Toch zette Franciscus de benoeming door. Toen Pell er later ook zelf van werd beschuldigd kinderen te hebben verkracht, wachtte de paus wederom met actie. 

Omgang met kinderen verboden

Franciscus ging pas tot concrete daden over toen Justitie in Australië de kardinaal in 2017 officieel besloot te vervolgen. Hij zette Pell niet uit het priesterambt, maar schorste hem. ‘We zullen moeten wachten tot het recht zegeviert in plaats van nu een mediagenieke veroordeling te geven gebaseerd op roddels’, was Franciscus’ verklaring toen. 

Hij verbood de kardinaal toen wel zijn priesterambt in het openbaar uit te oefenen en om contact te zoeken met minderjarigen. Dat verbod werd dinsdag verlengd tot een eventueel hoger beroep is voltooid. Wanneer dat hoger beroep plaatsvindt, blijkt woensdag pas. Pell is momenteel op borgtocht vrij vanwege een knie-operatie.

Wie is kardinaal Pell? In de aanloop naar zijn rechtszaak schreef de Volkskrant een uitgebreid profiel van deze ‘derde man’ binnen de katholieke kerk, de hoogstgeplaatste geestelijke die ooit is aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

In de katholieke kerk wordt vaak een verband gelegd tussen homoseksualiteit en de misbruikaffaires. ‘Niet homoseksualiteit is het probleem, maar de verkrampte omgang ermee’, stelt Frans Bossink van de Nederlandse homo-pastores.

Paus Franciscus heeft intussen de vierdaagse misbruiktop in Vaticaanstad met ongekend harde woorden afgesloten. Het was in wel meer opzichten een unieke week voor de kerk, maar het zerotolerancebeleid waar vele slachtoffers op hoopten bleef uit. ‘De bisschoppen kunnen gewoon met een gerust hart naar huis vertrekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden