NieuwsHack Australisch Parlement

Australische geheime dienst verzweeg Chinese cyberaanval op het parlement

China heeft eerder dit jaar het Australische parlement gehackt, zo meldden vijf bronnen van de Australische inlichtingendienst aan persbureau Reuters. De dienst was daar al maanden van op de hoogte, maar besloot de kwestie vanwege de grote handelsbelangen te verzwijgen.

De Australische inlichtingendienst ASD hield de vermoedelijke Chinese betrokkenheid bij de parlementshack vijf maanden onder de pet vanwege handelsbelangen. Beeld REUTERS
De Australische inlichtingendienst ASD hield de vermoedelijke Chinese betrokkenheid bij de parlementshack vijf maanden onder de pet vanwege handelsbelangen.Beeld REUTERS

In februari bracht het Australische parlement al naar buiten dat er een grote cyberaanval was geweest. Drie maanden voor de verkiezingen hadden hackers vrijwel overal toegang toe gehad: beleidsstukken, agenda’s en privécorrespondenties tussen parlementariërs. De Australische premier Scott Morrison sprak van een ‘geraffineerde aanval’, vermoedelijk door een buitenlandse mogendheid uitgevoerd om data te achterhalen. Maar welk land erachter zat, bleef onduidelijk.

Tot nu. Vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD, die nauw betrokken zijn geweest bij het onderzoek naar de aanval, lieten aan persbureau Reuters weten dat China achter de cyberaanval zat. De ASD was hier al sinds maart achter, maar bracht dit op aandringen van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken niet naar buiten. Het zou de economische belangen in gevaar brengen. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilden de bronnen anoniem blijven.

China is de belangrijkste handelspartner van Australië. Ongeveer een derde van de Australische export gaat erheen, waaronder het merendeel van de steenkool, ijzer en agrarische producten. Australië is op zijn beurt van groot belang voor de Chinezen. Het is de belangrijkste Chinese toeristenbestemming, zeer geliefd ook bij investeerders. Maar belangrijker nog: het land herbergt meer dan een miljoen Australiërs van Chinese herkomst (meer dan 5 procent van de bevolking).

Subtiel

Om deze redenen staat Australië onder grote Chinese invloed. Die werkt heel subtiel. De strategie van Beijing is gericht op de lange termijn: data verzamelen, lobbyen met politici, vooruit denken. Op die manier probeert China zijn eigen handelsbelangen veilig te stellen. In Australië heerst de bezorgdheid dat het land een soort proeflaboratorium is geworden voor hoe de Chinezen hun soft power in een Westers-georiënteerd land kunnen laten gelden.

Alles draait om informatie. China wil weten welke politieke partijen en politici de Chinese handelsbelangen het best tot hun recht komen. Vervolgens worden data gebruikt om doelgericht het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden via propagandamateriaal. Zo circuleerde er vorig jaar tijdens de Australische tussentijdse verkiezingen een bericht in het Mandarijn die de Chinees-Australische bevolking opriep tegen de Liberalen te stemmen. Dat zou beter zijn voor de Chinese belangen. De brief bleek afkomstig van iemand die gelieerd was aan de Communistische Partij.

De afgelopen jaren probeerde Australië een weerwoord te vinden op de groeiende Chinese invloed. In 2017 verbood het land overzeese politieke donaties. Lobbyisten werd verplicht hun banden met buitenlandse mogendheden kenbaar te maken. Het Chinese telecomconcern Huawei werd geweerd van het nieuwe 5G-netwerk.

Ingewikkeld

Hackaanvallen zijn echter ingewikkeld te voorkomen. Twee maanden geleden wezen Australische inlichtingenbronnen ook naar China na een grote hackaanval op de Australian National University in hoofdstad Canberra. Daarbij zijn gegevens van personeel en studenten van de afgelopen negentien jaar buitgemaakt: paspoortgegevens, bankrekeningen en belastingaangiften. In de Australische krant Sydney Morning Herald spraken specialisten hun vrees uit dat hiermee studenten of alumni als informanten konden worden gerekruteerd.

Ook het Australische parlement bleek niet opgewassen tegen een cyberaanval. Na de inbreuk kregen parlementariërs per e-mail het advies hun wachtwoord te veranderen. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de aanvallen precies zijn begonnen, hoe lang de hackers toegang hebben gehad tot de gegevens, en of de aanval effect heeft gehad op de verkiezingen van mei. De Australische premier Scott Morrison is tegen alle verwachtingen in herkozen, iets dat hij zelf een ‘wonder’ noemde.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het land iets met de zaak te maken heeft. In een verklaring liet het weten dat er geen hard bewijs op tafel ligt, er dat er op deze manier alleen maar geruchten op gang worden gebracht. ‘We willen benadrukken dat ook China wel eens het slachtoffer is van internetaanvallen’, zo staat er te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden