NieuwsChina

Australische denktank: China bouwt nog altijd nieuwe interneringskampen voor Oeigoeren

China heeft in de laatste drie jaar 380 interneringskampen voor Oeigoeren gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang, stelt de Australische denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI). Dat zijn er meer dan tot nu toe werd aangenomen. Ook zijn er nog altijd kampen in aanbouw.

Een archieffoto van een mogelijk interneringskamp in Xinjiang, genomen in 2019. Beeld AFP
Een archieffoto van een mogelijk interneringskamp in Xinjiang, genomen in 2019.Beeld AFP

De kampen worden gebruikt voor het gevangenzetten van Oeigoeren, een islamitische etnische minderheid die met harde hand wordt onderdrukt door het communistische regime. De Chinese autoriteiten beweren juist dat het heropvoedingssysteem, zoals zij naar de kampen verwijzen, wordt afgebouwd.

De denktank stelt op basis van satellietbeelden dat 14 van de 380 kampen zelfs nog in aanbouw zijn. Onder de kampen zouden zowel heropvoedingskampen als zwaarbewaakte gevangenissen zijn. ASPI identificeerde ruim honderd meer kampen dan in vorige onderzoeken waren gevonden. De onderzoekers denken dat de meeste interneringscentra in de regio nu in kaart zijn gebracht.

‘Het bewijs in deze database laat zien dat, ondanks beweringen van Chinese functionarissen dat gevangenen de kampen verlaten, de aanzienlijke investeringen in de aanbouw van nieuwe interneringsfaciliteiten zijn doorgegaan in 2019 en 2020', aldus ASPI-onderzoeker Nathan Ruser. De kampen zijn er sinds 2013. Oeigoeren die wisten te vluchten, berichten over indoctrinatie en martelingen. Ook dwingt de Chinese regering Oeigoerse vrouwen tot geboortebeperking, onder meer middels het gedwongen plaatsen van spiraaltjes.

De informatie uit de database, inclusief de coördinaten van de locaties, zijn gepubliceerd in een online database, Xinjiang Data Project genaamd. De kampen zijn geïdentificeerd op basis van getuigenissen van voormalige gevangenen, andere projecten waarin gezocht wordt naar de interneringscentra, en satellietbeelden.

Volgens het ASPI-rapport zijn er vaak fabrieken bij de kampen, wat erop duidt dat er een verband bestaat tussen de willekeurige internering van Oeigoeren en dwangarbeid. China ontkent dat er sprake is van mensenrechtenschendingen in Xinjiang. De regering omschrijft de locaties als onderdeel van opleidings- en heropvoedingsprogramma’s met als doel armoede en terrorisme in de regio tegen te gaan. Vorig jaar verklaard een Chinese functionaris dat de meeste gevangenen waren vrijgelaten.

China weigert journalisten, mensenrechtenorganisaties en diplomaten echter toegang om zelfstandig poolshoogte te nemen in de kampen. Bezoekers van buitenaf in Xinjiang worden scherp in de gaten gehouden.

LEES MEER:

Makers Disneyfilm Mulan onder vuur voor filmen in Chinese provincie waar Oeigoeren worden onderdrukt.

Gedwongen sterilisatie en spiraaltjes in China’s geboortebeleid voor Oeigoeren: ‘demografische genocide’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden