Australisch gezicht van 'luie, werkloze jeugd' blijkt gewoon te werken

Een Australische 'werkloze' tiener die onlangs de voorpagina van The Daily Telegraph sierde onder de kop 'New breed of bludger', een nieuw geslacht van leeglopers, blijkt haar verhaal te hebben verzonnen. De vader van het meisje heeft aan de krant laten weten dat zijn dochter de afgelopen zeven maanden gewoon een baan had.

Redactie
Amy (rechts) en haar vriendin Ashleigh op voorpagina van de Australische Daily Telegraph Beeld .
Amy (rechts) en haar vriendin Ashleigh op voorpagina van de Australische Daily TelegraphBeeld .

'Ik meld me ziek als ik het zat ben en dan ontslaan ze me gewoon', zei een verontwaardigde Amy vorige week tegen de Australische krant. 'Niet echt eerlijk, want ik wil het gewoon leuk hebben en een beetje chillen, maar ik wil niet ontslagen worden.'

Amy en haar vriendin Ashleigh, beiden afkomstig uit een arme buitenwijk van Sydney, vertelden dat ze eigenlijk geen zin hadden om werk te zoeken. Liever brachten ze hun dagen 'chillend' bij McDonalds door. Waar ze overigens een baan hadden geweigerd, omdat ze 'geen auto' hebben en er dus 'niet kunnen komen'. En de meeste baantjes betalen toch bijna niks, dus waarom zouden ze daar hun bed voor uitkomen? Dan waren ze beter af in de bijstand, meenden de jonge vrouwen.

'Ik dacht dat het cool was'

Het relaas van 'bludgers' Amy en Ashleigh ontketende een debat over de nieuwe generatie thuiszittende jongeren, die geen baan hebben en ook geen opleiding volgen. De minister van Financiën deed de belofte persoonlijk hun werkloosheidsuitkering onder de loep te nemen.

Maar nu blijkt Amy helemaal geen klaploper te zijn. Sterker nog, ze heeft de afgelopen zeven maanden gewoon gewerkt, maakte de vader van het meisje bekend. 'Ze heeft het hele verhaal verzonnen. Ze is een goede meid, maar ze is de afgelopen tijd depressief geweest', aldus vader Steven, die liet weten zijn dochter naar een therapeut te sturen.

'Ik weet niet waarom ik het heb verzonnen', zei Amy er zelf over. 'Ik dacht dat het cool was.' Of haar vriendin Ashleigh haar werkloze gelanterfanter ook uit haar duim heeft gezogen, is niet bekend.

Lage uitkeringen

Het verhaal van Amy mag dan verzonnen zijn, feit is dat Australië kampt met zo'n 580 duizend thuiszittende jongeren, meldt de BBC. Hoewel de jeugdwerkloosheid langzaam daalt, zijn dat er nog steeds 100 duizend meer dan voor de crisis in 2008.

Er is door de oppositie herhaaldelijk gevraagd om verhoging van de financiële bijstand voor deze jongeren, maar de minister van Sociale Zaken Christian Porter zegt die juist bewust laag te houden om het werkloosheidsbestaan zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Verhalen als die van Amy en Ashleigh, al dan niet gebaseerd op de werkelijkheid, bevestigen dat standpunt. De regering van Turnbull vreest dat levenslange afhankelijkheid van bijstandsuitkeringen volgt voor deze groep.

Maar volgens oppositiepartij Labour werken lage uitkeringen voor jongeren contraproductief. Er moet juist geïnvesteerd worden in deze groep om ze aan een baan te helpen, aldus Labour-woordvoerster Jenny Macklin. 'Snijden in sociale zekerheid voor jonge mensen, waardoor ze niets overhouden om van te leven, is niet investeren in hun toekomst.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden