Australiërs vervolgd voor actie in Uruzgan

Wanneer moeten de buitenlandse troepen weg uit Afghanistan? Vanaf 2011, zegt president Obama. Volgens veel Afghanen volgt dan chaos. ‘Dan moeten wij ook snel wegwezen.’..

KABUL Australië klaagt drie ex-commando’s aan voor een operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan, waarbij ten minste vijf kinderen zijn omgekomen. Dat heeft het Australische ministerie van Defensie maandag gemeld.

Australische commando’s doodden in februari 2009 zes Afghanen tijdens een nachtelijke aanval op een huis waar een opstandelingenleider zich zou schuilhouden. Vermoed wordt nu dat het verkeerde huis is aangevallen. Vijf van de doden waren kleine kinderen. Nog eens twee kinderen en twee volwassenen raakten gewond.

De soldaten worden onder meer verdacht van doodslag en ‘gevaarlijk en onwettig gedrag’. De aanklacht komt van de hoofdaanklager van de Australische militaire rechtbank.

Direct na het incident verklaarde het Australische leger nog dat de commando’s werden beschoten door Talibanstrijders en dat zij daarop volgens de regels hebben gereageerd. Het besluit om de militairen toch te vervolgen volgt na landurig onderzoek en is mede genomen op basis van ‘recent binnengekomen’ bewijsmateriaal. Defensie wil niet zeggen wat die nieuwe informatie is.

In een verklaring hebben twee van de verdachten laten weten: ‘Woorden kunnen niet goed onze spijt beschrijven dat vrouwen en kinderen zijn gedood en gewond geraakt. Dit zijn de mensen die wij met ons leven wilden beschermen’, aldus de verklaring.

De commando’s wijten de dood van de Afghaanse burgers echter niet aan zichzelf , maar aan de ‘harteloze en roekeloze daad’ van een opstandeling in het aangevallen huis. ‘We werden gedwongen om in een paar seconden, terwijl we onder vuur lagen, beslissingen te nemen die vrijwel zeker ook het leven van Australische en Afghaanse soldaten hebben gered.’

Humanitair recht
De Australische militaire denktank Australia Defence Association stelde maandag echter in ABC News, bij monde van ADF-directeur Neil James: ‘Australië is een land dat zich houdt aan het internationaal humanitair recht en we verwachten van onze soldaten dat ze die wetten respecteren. Dat is wat ons scheidt van het barbarisme van de Taliban.’

De zaak zal vermoedelijk in 2011 worden behandeld.

Burgerdoden zijn een gevoelig onderwerp in Afghanistan; de sympathie voor internationale coalitietroepen in het land zijn er ernstig door verminderd. Het aantal Afghaanse burgerdoden stijgt jaar na jaar. Vermoedelijk ook in Uruzgan, maar geen enkele instantie wil die informatie tot nu toe vrijgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden