'Australiërs moeten asielzoekers toelaten'

Australië moet het gekaapte Noorse vrachtschip Tampa, waarop zich ruim vierhonderd asielzoekers bevinden, aan land laten. Dat vinden de Noorse regering en internationale hulporganisaties....

Van onze buitenlandredactie

De Tampa, die de asielzoekers zondag van een zinkend Indonesisch schip oppikte, ligt al twee dagen in internationale wateren. Het bevindt zich 20 kilometer voor de kust van het Australische Christmas Island.

Volgens de Australische minister van Immigratie Philip Ruddock is Indonesië verantwoordelijk voor de asielzoekers. Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat eerder toezegde de mensen te zullen toelaten, heeft dat aanbod echter ingetrokken. 'Wij hebben slechte ervaringen met deze mensen, het zijn criminelen. De Australische regering moet het probleem maar oplossen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Hasan Wirayuda.

De asielzoekers, van wie het grootste deel uit Afghanistan komt, eisen dat ze in Australië worden toegelaten. Volgens hun woordvoerder worden ze in hun land van herkomst vervolgd. Ze zijn in hongerstaking gegaan en hebben gedreigd van het schip te springen als ze niet naar Australië mogen. 'De spanning neemt toe. Zolang de mensen het Australische eiland nog zien liggen, houden ze zich rustig, maar ze hebben gedreigd in opstand te komen als we hier wegvaren', aldus de Noorse kapitein van het schip.

Een groep Australische artsen heeft het schip bezocht om de asielzoekers te behandelen en hen van medicijnen te voorzien. Velen zijn lichamelijk uitgeput en lijden aan uitdroging en dysenterie. De bemanning van de Tampa heeft provisorische toiletten gebouwd in lege containers en dekens uitgedeeld. Australische helikopters voorzien de opvarenden van voedselpakketten.

Het is voor het eerst dat Australië zijn grenzen gesloten houdt voor immigranten. Het lijkt een boodschap aan het groeiend aantal illegalen dat het land probeert over water binnen te komen.

Het vluchtelingenbeleid is de afgelopen maanden een belangrijk onderdeel geworden van de verkiezingen die eind dit jaar in Australië worden gehouden. Zowel de huidige regering als de oppositionele arbeiderspartij pleit in haar campagne voor een veel strenger asielbeleid . Australië neemt jaarlijks zo'n 100 duizend immigranten en 12 duizend vluchtelingen op.

Het besluit de opvarenden van de Tampa niet toe te laten, geniet grote steun onder de Australische bevolking. Volgens een opiniepeiling gepubliceerd in de krant Sydney Morning Herald vindt slechts 16 procent van de Australiërs dat hun land de asielzoekers moet toelaten. 'Het wordt hoog tijd dat de regering de immigranten tegenhoudt', schrijft iemand op de opinie-internetpagina van de Canberra Times. 'Als ze zichzelf willen doodhongeren, moeten ze dat maar doen, ze zijn hier niet welkom.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden