Australiërs kopen deel van NRE

Het Eindhovense energiebedrijf NRE wil een minderheid van zijn aandelen voor 528 miljoen euro verkopen aan het Australische investeringsfonds Macquarie....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Dat hebben NRE en Macquarie donderdag bekendgemaakt. Het Australische fonds krijgt 49 procent van de aandelen in NRE Holding. In dit bedrijf zijn de stroomkabels en gasleidingen ondergebracht.

De principe-overeenkomst is saillant omdat minister Brinkhorst aanstuurt op een splitsing van energiebedrijven in enerzijds een handelsbedrijf en anderzijds een netwerkbedrijf. Door de handelsdivisie te koop te zetten, voldoet NRE als eerste energiebedrijf aan de wensen van de minister. Andere energiebedrijven, als Nuon, Essent en Eneco, verzetten zich juist fel tegen gedwongen splitsing.

De minderheidsdeelname van Macquarie in het netwerkbedrijf van NRE zal ook nog stof doen opwaaien. De CDA-fractie verzet zich tegen verkoop van een deel van het netwerkbedrijf. De regeringspartij wil het eigendom van de gas-en stroomnetten volledig in handen houden van de overheid. Het parlementaire debat over privatisering van netwerkbedrijven zal vermoedelijk pas in het najaar worden gehouden.

NRE is in handen van lokale overheden, waarbij de gemeente Eindhoven, met 73 procent van de aandelen, veruit de grootste is.

NRE en Macquarie wil de minderheid van de aandelen onderbrengen in het Macquarie European Infrastructure Fund. Dit beleggingsfonds specialiseert zich in langetermijn-investeringen en infrastructuuractiviteiten, waaronder gas-en elektriciteitsnetwerken, waternetwerken, tolwegen en luchthavens in Europa. Het fonds heeft bekende institutionele beleggers zoals het Nederlandse pensioenfonds ABP, de Canadese Pension Plan Investment Board, het Duitse HSH Nordbank, de grootste verzekeringsmaatschappij van Italië Generali en het Franse Dexia.

Als de verkoop doorgaat, wil de gemeente Eindhoven de opbrengst steken in infrastructuur en onderwijs. Het verkoopbedrag is niet bekendgemaakt.

Het is onduidelijk welke partij de handelspoot gaat kopen. NRE denkt daarover begin volgende week details bekend te maken. Macquarie richt zich vooral op infrastructuur en zal vermoedelijk niet de koper zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden