Australië wil paspoorten pedoseksuelen intrekken om sekstoerisme te voorkomen

Om sekstoerisme tegen te gaan wil de Australische regering een nog niet elders vertoonde, vergaande beperking instellen van de burgerlijke vrijheden van pedoseksuelen. Ze wil de paspoorten van 20 duizend voor kindermisbruik veroordeelde Australiërs preventief intrekken. Met dit dinsdag bekendgemaakte wetsvoorstel hoopt de regering te voorkomen dat pedoseksuelen zich na hun veroordeling alsnog vergrijpen aan kinderen in populaire bestemmingen voor sekstoeristen, zoals Thailand, Vietnam en de Filippijnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop: 'Australië wordt een wereldleider in het beschermen van kwetsbare kinderen'. Beeld epa

Iedere veroordeelde Australische pedoseksueel moest zich al vooraf melden bij de politie om toestemming te krijgen voor reizen naar het buitenland. Toch slaagden achthonderd van hen er vorig jaar in om aan de autoriteiten te ontglippen. De helft van hen reisde ongezien naar bestemmingen in zuidoost Azië. Daarom is volgens de Australische regering het intrekken van alle paspoorten een noodzakelijk paardenmiddel.

Het plan is omstreden. Zo maakt de Australische procureur-generaal George Brandis zich volgens The Guardian zorgen over de grote impact op pedoseksuelen die voor de eerste keer, voor 'kleine' vergrijpen worden veroordeeld. In andere landen waar minder vergaande paspoortbeperkingen aan pedoseksuelen zijn opgelegd, leidt dat steevast tot juridisch verzet van burgerrechtenorganisaties. Sinds vorig jaar zijn duizenden Amerikaanse veroordeelde pedo's bijvoorbeeld verplicht om een 'pedostempel' te hebben in hun paspoort. Een commentator in The Washington Post vergeleek die paspoortmaatregel met de Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog.

De Australische regering zegt de 'pedowet' juridisch helemaal te hebben dichtgetimmerd. Er zouden 3.200 pedo's zijn veroordeeld voor ernstige seksuele misdrijven. Zij verliezen straks hun paspoort voor de rest van hun leven. Minder zware gevallen hebben de kans om hun reisdocument na een paar jaar terug te krijgen. Ze worden wel allemaal onderworpen aan strenge controles, waarbij ze zich nog vaker moeten melden bij de Australische autoriteiten. Op sekstoerisme staat inmiddels een straf van maximaal 25 jaar gevangenis. 'Australië wordt een wereldleider in het beschermen van kwetsbare kinderen', zei Julie Bishop, minister van Buitenlandse Zaken, die haar land beschouwt als gidsland in de aanpak van kindermisbruik en sekstoerisme.

Net als in andere westerse landen zijn er de laatste jaren in Australië veel gevallen van misbruik aan het licht gekomen. Sinds 2013 is er daarom een nationale gerechtelijke commissie, die al tweeduizend meldingen van misbruik heeft onderzocht binnen de kerk, sportclubs en het onderwijs. Dit heeft tot 140 veroordelingen geleid. Het draagvlak in de Australische samenleving voor het keihard inperken van de burgerrechten van pedoseksuelen lijkt groot. Via de sociale media werden veel loftuitingen gedeeld.

'Het is niet de bedoeling om een tiener aan te pakken die wordt betrapt op het versturen van seksueel getinte tekstberichten naar zijn 15-jarige vriendin', zei de onafhankelijke senator Derryn Hinch, zelf slachtoffer van seksueel misbruik en een van de pleitbezorgers van de wet. Hij wees erop dat er wettelijke speelruimte blijft bestaan om sommige veroordeelde pedo's tijdelijk paspoorten te verstrekken wanneer ze bijvoorbeeld op familiebezoek willen in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden