Australië wil ook in buitenland jagen op terroristen

Premier John Howard van Australië heeft de Aziatische buurlanden tegen zich in het harnas gejaagd. Howard vindt dat het Handvest van de Verenigde Naties moet worden aangepast om het mogelijk te maken preventief op te treden tegen terroristen in andere landen....

AP en Reuters

'Als je denkt dat iemand een aanval op je land wil plegen, of dat nu een conventionele aanval is of een terroristische, en het ligt in je vermogen om dat tegen te houden , dan zou je dat natuurlijk moeten doen', aldus Howard.

In Australië zelf zijn geen aanslagen gepleegd die kunnen worden toegeschreven aan het terroristische netwerk Al Qa'ida. Wel waren er veel Australiërs onder de 192 slachtoffers van de bomaanslag op het Indonesische eiland Bali van 12 oktober.

Howards woorden zijn in slechte aarde gevallen bij de Aziatische buurlanden, die Australië toch al beschouwen als 'de hulpsheriff van de VS'. Premier Mahathir van Maleisië zei dat hij het als een oorlogshandeling zou beschouwen als Australië zoiets deed.

Een Indonesische regeringswoordvoerder toonde er begrip voor dat Australië extra gespannen is na de aanslag op Bali. 'Maar in de strijd tegen het terrorisme kan geen enkel land zich boven de wet en de normen stellen.'

De Nationale Veiligheidsadviseur van de Filipijnen, Roilo Golez, zei dat regeringen liever moeten samenwerken dan in hun eentje op te treden. Golez was toch al boos omdat Australië een van de landen is die hun ambassade in Manilla tijdelijk hebben gesloten uit angst voor aanslagen tijdens de islamitische vasten. Hij noemde het 'een dolkstoot in de rug'.

De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken, Blas Ople, had zondag juist aangekondigd dat de Filipijnen en Australië binnenkort een samenwerkingsakkoord sluiten ter bestrijding van het terrorisme. In het zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen zijn verscheidene gewapende moslim-bewegingen actief. Eén daarvan is Abu Sayyaf, die volgens de VS banden heeft met Al Qa'ida.

Overigens meldt de Sydney Morning Herald dat de Jemaah Islamiyah, die de aanslag op Bali zou hebben gepleegd, ook in Australië trainingskampen heeft. Islamitische studenten zouden paramilitaire trainingen houden in de buurt van Sydney en in West-Australië. Premier Howard noemde dit bericht 'overdreven'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden