Australië wil kinderen van extremisten nationaliteit ontnemen

Australië wil kinderen van extremisten hun Australische nationaliteit kunnen afnemen. Het gaat om kinderen wier ouders zich in het buitenland hebben aangesloten bij een terroristisch leger, bijvoorbeeld die van IS. Vandaag behandelt het parlement een wetsvoorstel hierover.

Redactie
De beruchte foto die vorig jaar op Twitter verscheen van een 7-jarige Australische jongen die een afgehakt hoofd vasthoudt. Beeld CNN
De beruchte foto die vorig jaar op Twitter verscheen van een 7-jarige Australische jongen die een afgehakt hoofd vasthoudt.Beeld CNN

'Ons land heeft te maken met een serieuze terroristische dreiging, met name door de opkomst van Daesh (een ander woord voor IS) in de afgelopen twaalf maanden', lichtte de Australische premier Tony Abbott het wetsvoorstel gisteren tijdens een persconferentie toe. 'Onze intentie is altijd, voor zover we menselijkerwijs kunnen, om allereerst te voorkomen dat mensen terroristen worden. Als mensen eenmaal terroristen zijn geworden, dan is onze intentie, voor zover we menselijkerwijs kunnen, om ze ervan te weerhouden terug te keren.'

Het wetsvoorstel gaat in eerste instantie over kinderen van ouders met een dubbele nationaliteit. Over terroristen die geen dubbel paspoort bezitten wordt later een discussie gevoerd. Volwassen terroristen verliezen, volgens het huidige wetsvoorstel, automatisch hun staatsburgerschap.

Iraakse kinderen spelen oorlogje in een basisschool in Bagdad. Beeld ap
Iraakse kinderen spelen oorlogje in een basisschool in Bagdad.Beeld ap

Jongen met afgehakt hoofd

De discussie over dit vraagstuk laaide op nadat de Australische terrorist Khaled Sharrouf vorig jaar de wereld schokte met een foto van zijn 7-jarige zoontje die het afgehakte hoofd van een Syrische militair vasthoudt. 'Dat is mijn jongen', tweette Sharrouf.

Deze week werd bekend dat Sharrouf en zijn beste vriend Mohamed Elomar, die ook de Australische nationaliteit bezit, waarschijnlijk zijn gedood bij een drone-aanval in het Iraakse Mosul, een van de bolwerken van IS. Zijn kinderen en vrouw verblijven nog altijd in IS-gebied en willen graag terugkeren naar Australië. Als het huidige wetsvoorstel wordt doorgevoerd, is dat niet mogelijk.

Karen Nettleton, de moeder van Khaled Sharrouf's vrouw Tara, zegt dat haar dochter 'een fout voor het leven' heeft gemaakt. 'Vandaag de dag is ze een ouder die alleen in een ver en gewelddadig land verblijft terwijl ze de zorg op zich neemt van een 14-jarige wees en vier andere jongere kinderen', staat in een verklaring die is vrijgegeven door haar advocaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden