Australië weert na protest Katwijkse supertrawler

Het Australische Lagerhuis heeft donderdag een omstreden Katwijks vissersschip belet in de Australische wateren te vissen. Ondanks diplomatieke druk van minister Verhagen van Economische Zaken stemden de parlementsleden met 62 tegen 60 stemmen in met een wetsvoorstel dat de supertrawler Abel Tasman voor twee jaar in de ban doet.

AMSTERDAM - Een forum van deskundigen moet ondertussen toetsen of het schip schadelijk is voor het milieu en de economie van Australië.

De 142 meter lange Abel Tasman, tot voor kort FV Margiris geheten, had van de Australische overheid toestemming gekregen voor de vangst van 18 duizend ton aan horsmakreel, gevlekte makreel en zuidelijke rondlopers in een gebied dat zich uitstrekt van Queensland in het oosten tot Perth in het zuidwesten van Australië. De Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas sloot daartoe een joint venture met het lokale vissersbedrijf Seafish Tasmania.

Maar na protesten van Greenpeace, lokale bewoners en concurrerende vissers kwam minister van Milieu Tony Burke (Labour) met een wetsvoorstel tegen de Abel Tasman. Greenpeace en andere milieugroepen waarschuwden voor overbevissing door het 'monsterschip', terwijl Australische media niet moe werden de lengte van het schip te benadrukken: meer dan half zo lang als de Titanic, twee keer zo lang als de Airbus A380. De Pelagic Freezer-trawler Association, waartoe Parlevliet & Van der Plas behoort, benadrukte dat de vriestrawler nu eenmaal zo groot is omdat de gevangen vis aan boord wordt verwerkt, verpakt, ingevroren en opgeslagen.

Minister Verhagen vroeg dinsdag telefonisch om opheldering bij Joe Ludwig, de Australische minister van Visserij. Tegen het dagblad The Australian benadrukte Verhagen dat 'de joint venture, inclusief het Nederlandse bedrijf, verscheidene miljoenen dollars in dit project heeft geïnvesteerd'. Ook drukte Verhagen zijn Australische collega op het hart zich te laten leiden door feiten en niet door beeldvorming. Volgens onderzoek van de Australische visserij-autoriteit AFMA is er van overbevissing door de Abel Tasman geen sprake. Greenpeace en sommige Australische politici betwisten de methoden en onafhankelijkheid van de AFMA.

De rederij Parlevliet & Van der Plas zegt geen commentaar te willen geven op de beslissing van het Australische Lagerhuis. Seafish Tasmania beraamt zich op juridische stappen tegen de regering.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden