Australië vreest problemen in Uruzgan

Australisch leger afhankelijk van vertrekkende Nederlanders...

SYDNEY De Australische militaire denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) voorspelt dat de Nederlandse terugtrekking uit Uruzgan grote gevolgen zal hebben voor de Australiërs die daar zijn gelegerd. Het Australische leger is op veel punten afhankelijk van de manschappen uit Nederland, zoals voor bescherming uit de lucht en medische verzorging.

Ruim de helft van de in totaal 1.550 Australische soldaten in Afghanistan werkt in Uruzgan samen onder leiding van Nederland. Australië had dan ook graag gezien dat de Nederlandse troepen langer in Uruzgan zouden zijn gebleven, maar het respecteert de Nederlandse beslissing.

Verwacht werd dat de Nederlanders een bijdrage zouden blijven leveren aan de wederopbouw. ‘Nederland heeft goed werk gedaan in de opbouw van het lokale gezag en het zal een grote last zijn voor de Australiërs dat werk voort te zetten.’

Het ASPI denkt dat de Amerikanen de rol van de Nederlanders zullen overnemen. Ook zal de druk toenemen op de Australiërs om meer troepen te sturen. De Australische premier Kevin Ruud heeft de NAVO laten weten dat zijn troepen langer zullen blijven, zonder precies aan te geven hoelang.

Maar Australië voelt niets voor een leidende rol in Uruzgan. ‘We hebben de NAVO laten weten dat er geen sprake van kan zijn dat Australië de leidende rol van Nederland overneemt’, zei minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith maandag voor de Australische publieke omroep.

De militaire missie leidt nauwelijks tot discussie in Australië, hoewel uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid ertegen is.

Tot nu toe zijn elf soldaten gesneuveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden