Australië voorstander gevangenisstraf voor dopingzondaars

De voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, John Coates, heeft de regering van zijn land opgeroepen atleten die op het gebruik van doping worden betrapt gevangenisstraf in het vooruitzicht te stellen....

AP

AP

SYDNEY

Coates is van mening dat sportlieden die zich schuldig maken aan dopegebruik even zwaar moeten worden aangepakt als burgers die vanwege heroïne- of cocaïne-bezit worden opgepakt.

Als het voorstel van het Australisch Olympisch Comité wordt aangenomen dan lopen atleten, die in het bezit zijn van een buitenproportionele hoeveelheid illegale dopingmiddelen, kans op lange gevangenisstraffen. Een positieve doping-test zou twee jaar celstraf tot gevolg moeten hebben.

Coates heeft in een brief aan de leiders in de internationale sport, onder wie IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch, opgeroepen de oorlog tegen doping in alle hevigheid te voeren. 'Australië heeft, met het oog op de Olympische Spelen in Sydney, de gelegenheid een leidende positie in te nemen. Dit is het moment om tot actie over te gaan als we willen dat het evenement niet als de doping-Spelen de geschiedenis zal ingaan.'

Het AOC heeft zijn plannen besproken met het organisatiecomité van de Spelen van Sydney en met de Australische IOC-leden Kevan Gosper en Phil Coles. Een kopie van zijn voorstel is naar premier John Howard en naar alle leiders van de Australische staten gestuurd.

De Australische olympische beweging richt zich in haar strijd tegen doping op drie zaken; ze wil het bezit, het verstrekken en het vervoeren van de dopingmiddelen even zwaar bestraffen als dat van heroïne en cocaïne. Onder de huidige wetgeving is de maximum-straf tegen lieden die dopingproducten invoeren 60.000 gulden; op het bezit van narcotica-middelen bij aankomst in het land staat levenslange gevangenisstraf.

AOC-voorzitter Coates herhaalde dat Australische atleten die meedoen aan de Olympische Spelen in Sydney een verklaring moeten ondertekenen waarin ze zich verplichten bij een positieve dopingcontrole al de overheidsgelden terug te betalen die ze tijdens hun carrière hebben ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden