Nieuws

Australië verbiedt nieuwe kolenmijn vanwege schade aan ’s werelds grootste koraalriffenstelsel

De Australische regering heeft woensdag de aanleg verboden van een nieuwe steenkolenmijn, vanwege mogelijke negatieve gevolgen voor het naburige bedreigde Groot Barrièrerif. Het is voor het eerst dat Australië een kolenproject afblaast uit milieuoverwegingen.

Ben van Raaij
Een truck in een inmiddels  gesloten kolenmijn in Melbourne. Beeld Robert Cianflone / Getty
Een truck in een inmiddels gesloten kolenmijn in Melbourne.Beeld Robert Cianflone / Getty

Minister van Milieu Tanya Plibersek maakte haar besluit via sociale media bekend. Volgens haar ‘zijn de negatieve effecten op het milieu eenvoudig te groot’. ‘Het gaat om een dagbouwmijn op nog geen 10 kilometer afstand van het Groot Barrièrerif. De risico’s van vervuiling en onomkeerbare schade aan het rif zouden zeer reëel zijn.’

Het gaat slecht met het Groot Barrièrerif, het grootste koraalriffenstelsel ter wereld. Het rif, officieel Unesco-werelderfgoed en een grote toeristische trekker, kreeg afgelopen zes jaar te maken met vier grote golven van koraalbleking. Dat is een teken van stress, een mogelijke voorbode voor het afsterven van de koraalpoliepen en volgens wetenschappers een direct gevolg van de opwarming van het zeewater door klimaatverandering. Daarom wil Unesco het rif de erfgoedstatus ‘bedreigd’ geven.

De beoogde kolenmijn ligt in de noordoostelijke staat Queensland, vrijwel aan de kust en ongeveer 700 kilometer ten noorden van Brisbane. Het is een project van Central Queensland Coal, een bedrijf van de omstreden mijnbouwmagnaat en miljardair Clive Palmer (68), voorzitter van de rechtse United Australia Party en in 2021 verkozen tot ‘minst sympathieke politicus’ in Australië. Het mijnbedrijf noch Palmer hebben op het regeringsbesluit gereageerd.

Klimaatonvriendelijk

Het blokkeren van de kolenmijn komt niet geheel onverwacht. Minister Plibersek had vorig jaar al gezinspeeld op het tegenhouden van de mijn. Tijdens een inspraakprocedure waren binnen tien dagen meer dan negenduizend reacties binnengekomen, in overgrote meerderheid bezwaarschriften tegen het project. De lokale regering van Queensland adviseerde ook de mijn af te wijzen, onder meer vanwege de schadelijke gevolgen van mijnstof en watervervuiling op het Barrièrerif.

Australië is een groot producent en exporteur van fossiele energie, met name steenkool, en geldt internationaal al decennia als een notoire achterblijver wat betreft klimaatbeleid. Het land met 0,3 procent van de wereldbevolking produceert 3,6 procent van de mondiale uitstoot.

De in mei vorig jaar aangetreden linkse regering van premier Anthony Albanese (Labor Party) staat onder grote druk om een klimaatvriendelijker beleid te voeren, en het openen van nieuwe kolenmijnen past daar niet in. Toch heeft de regering nieuwe fossiele projecten niet geheel uitgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden