Australië twijfelt aan argumentatie voor Irak-oorlog

Ook in Australië zijn twijfels gerezen aan de argumentatie waarmee de regering in maart tweeduizend soldaten naar Irak heeft gestuurd....

Van onze buitenlandredactie

De conservatieve premier John Howard zei destijds: 'Het bezit van chemische, biologische of, erger nog, nucleaire wapens door een terroristisch netwerk zou onmiskenbaar een direct gevaar opleveren voor Australië en zijn bevolking. Dat is de allerbelangrijkste reden waarom wij Irak moeten ontwapenen.'

Op aandringen van de oppositie opent een parlementaire commissie vandaag een onderzoek naar de vraag of er een spelletje is gespeeld met geheime informatie over de massavernietigingswapens waarover Saddam Hussein zou beschikken, en over de connecties tussen Irak en het terroristennetwerk Al Qa'ida. De commissie, die in december verslag moet uitbrengen aan de regering, zal alle geheime diensten achter gesloten deuren horen.

De Australian Defence Association, een onafhankelijke denktank van gewezen Defensiefunctionarissen, loste van de week al een schot voor de boeg met een nogal vernietigende kwalificatie van een van die inlichtingendiensten. In een rapport dat bestemd is voor de parlementaire commissie noemt de denktank de Office of National Assessment, die de regering voorziet van analyses van buitenlandse ontwikkelingen, 'een stel verkopers met een handig praatje'.

'Het grote aantal medewerkers met een achtergrond in of ambities op het gebied van beleidmaken heeft maar al te vaak geleid tot analyses die in de gewenste politieke richting tendeerden in plaats van objectief te blijven. Dit is een fatale fout in de informatieverwerking', zegt de denktank, die de analyses 'vaak banaal en nietszeggend' vindt.

De veertig medewerkers van de Office of National Assessment beschikten met name niet over de vereiste deskundigheid om Iraks mogelijkheden op het gebied van de productie en het gebruik van massavernietigingswapens goed te kunnen beoordelen, meent de denktank. En dat terwijl Australië juist op dat gebied veel deskundigheid in huis heeft, omdat ettelijke Australische wapenexperts hebben deelgenomen aan de wapeninspecties in Irak.

De voormalige Australische leider van de wapeninspecteurs, Richard Butler, zal door de parlementaire commissie worden gehoord. Net als Andrew Wilkie, een medewerker van de gewraakte Office of National Assessment, die in maart ontslag nam uit protest tegen het voornemen van de regering-Howard troepen naar Irak te sturen. Wilkie zei bij die gelegenheid dat hij toegang had tot de geheimste informatie en dat Irak naar zijn inzicht geen ernstige bedreiging vormde.

Wilkie zegt dat niet alleen hij zelf, maar ook anderen premier Howard en zijn kabinet keer op keer hebben gewaarschuwd dat het voornemen van president Bush om Irak aan te vallen weinig te maken had met Iraakse massavernietigingswapens, maar veeleer werd ingegeven door overwegingen van strategische en binnenlands-politieke aard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden