Australië: terroristische aanslag verijdeld

De Australische politie zegt een aanslag van islamitische extremisten op een legerbasis te hebben verijdeld. Bij invallen in Melbourne werden dinsdag vier verdachten aangehouden en verscheidene andere mensen meegenomen voor verhoor.

ANP en AP

De vier mannen worden ervan verdacht met automatische wapens een aanslag te willen plegen op een legerbasis. De terroristen wilden zoveel mogelijk militairen doodschieten tot ze zelf zouden worden uitgeschakeld. Als de aanval had plaatsgevonden, zou het de ergste aanslag op Australische bodem ooit zijn geweest.

Dat stelde Tony Negus, waarnemend hoofdcommissaris van de federale politie, dinsdag tijdens een persconferentie, meldden Australische media. Ruim vierhonderd agenten waren betrokken bij een serie politie-invallen dinsdagochtend vroeg (lokale tijd) in het zuidelijke Melbourne. Mogelijk volgen meer arrestaties.

Al Shabaab
Enkele arrestanten zijn van Somalische en Libanese komaf. De waarnemend hoofdcommissaris zei dat leden van de groep banden hadden met de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging Al Shabaab in Somalië. Twee verdachten zouden naar het Oost-Afrikaanse land zijn gereisd om deel te nemen aan gevechten in het gebied.

De autoriteiten menen dat de groep in een verregaand stadium van voorbereiding was. Zij zouden verscheidene legerbases hebben verkend, waaronder de Holsworthy-kazerne aan de rand van Sydney.

De autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor toen ze de legerbases bespiedden. De arrestanten zijn in de leeftijd van 22 tot 26 jaar. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten sinds januari.

De verdachten zouden Australië willen straffen voor deelname aan militaire missies in moslimlanden. De terroristencel telt naar verluidt achttien leden.

The Australian
Naar aanleiding van de arrestaties van de terreurverdachten stelt de politie ook een onderzoek in naar de krant The Australian. Die berichtte al over de invallen dinsdagochtend vroeg, toen de acties nog bezig waren. Volgens de politie had de krant met de berichtgeving de operatie in de war kunnen schoppen.

Een woordvoerder van The Australian zei echter tegen de nieuwszender ABC dat alleen in de laatste editie van de krant over de arrestaties is bericht. Op dat moment waren de politieacties al afgelopen, aldus de zegsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden