Australië stuurt enkele bewapende politieagenten naar de rampplek

Australië gaat mogelijk militairen naar Europa sturen om de politieagenten die op de rampplek in Oekraïne gaan werken te beveiligen. Hoeveel dat er zijn is nog onbekend. Als de missie doorgaat stuurt het land ook honderd extra politieagenten, bovenop de negentig politieagenten die nu al in Europa zijn. Het land verloor 27 mensen door de vliegramp.

De Australische premier Tony Abbott.Beeld afp

De Australische premier Tony Abbott zegt dat er bijna een akkoord is om de troepen en de politiemacht in het Oost-Europese land te stationeren. Pas als het akkoord er is zullen de politieagenten naar het gebied vertrekken.

De politieagenten zijn vergelijkbaar met de marechaussees die Nederland naar het rampgebied stuurt. Het verschil is dat Abbott heeft gezegd dat sommige van de politieagenten bewapend zullen zijn.

Abbot zegt dat het om een internationale politiemissie gaat. Hij noemt de missie 'heel bescheiden'. Volgens de premier draait de missie enkel om het beschermen van de rampplek. 'Veel van de agenten zullen niet bewapend zijn, sommigen van hen kunnen wel bewapend zijn', stelde Abbott. Nederland stuurt tot dusver alleen onbewapende marechaussees naar het gebied.

Abbot verwacht dat het grondwerk dat de Australische militairen gaan doen, niet langer dan een paar weken duurt.

De rampplek staat onder controle van de pro-Russische separatisten. Het is onduidelijk hoe zij gaan reageren op de komst van de troepen, ondanks dat de Russische premier Poetin toestemming aan Abbott heeft gegeven voor de missie.

Een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne in Melbourne.Beeld getty

Nederland
Dit weekend wordt duidelijk of Nederland een bewapende missie naar de rampplek stuurt. Het is nog zeer onzeker of dit gaat gebeuren. Eerst moet de zaak nog besproken worden met Oekraïne en de Verenigde Naties in New York. Of de missie er überhaupt komt hangt af van politieke kwesties, het volkenrechtelijk mandaat, de medewerking van Oekraïne en Rusland en de invloed van zo'n missie op de separatisten.

Nu stuurt het kabinet in een eerste fase tientallen extra forensische experts en veertig onbewapende marechaussees naar de rampplek. Zij zoeken naar de slachtoffers. Een tweede fase moet ervoor zorgen dat het gebied stabieler wordt door een internationale missie.

Abbott gaf duidelijk aan dat hij zich niet wil inmengen in de politieke problemen in Oekraïne. 'Anderen willen zich misschien bemoeien met de politiek van Oost-Oekraïne. Wij willen alleen onze doden claimen en ze terug naar huis brengen', zei de premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden