Australië rolt twee terreurcellen op

De Australische politie heeft dinsdag zeker zeventien mannen aangehouden die ervan worden verdacht terreuraanslagen te beramen in het kader van ‘een gewelddadige jihad’ in Australië....

ReutersAFP en AP

Een van de verdachten werd in zijn nek geschoten toen hij bij zijn arrestatie het vuur opende op de agenten. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Sydney.

Hoofdverdachte is de radicale moslimgeestelijke Abu Bakr (45), die als leider wordt beschouwd van de twee cellen. Volgens de politie was de groep bezig voorraden chemicaliën aan te leggen, die grote gelijkenis vertonen met de stoffen die zijn gebruikt bij de aanslagen in Londen, maar hadden ze nog geen doelwit.

Enkelen van hen zouden een training hebben gevolgd in een kamp op het platteland ten noordoosten van Melbourne. Eén verdachte heeft volgens aanklager Richard Maidment in een afgeluisterd gesprek gezegd dat hij graag als ‘martelaar’ een zelfmoordaanslag zou plegen, als wraak voor de aanwezigheid van enkele honderden Australische militairen in Irak.

Vorige week zei premier John Howard dat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden dat er een aanslag in voorbereiding was die strengere terrorismewetgeving noodzakelijk maakte. Met deze wetgeving kan de politie gemakkelijker arrestaties verrichten. Er werd meteen een amendement doorgevoerd op grond waarvan de politie bij een vervolging wegens terrorisme geen specifiek doel meer hoeft te vermelden.

Volgens aanklager Maidment hielden de cellen in Melbourne en Sydney een wedstrijd wie het eerst een aanslag zou plegen. De politie zegt meer verdachten op het oog te hebben. Aanhangers van de verdachten raakten slaags met een cameraman voor de streng bewaakte rechtbank van Melbourne, waar de verdachten gisteren werden voorgeleid.

Abu Bakr, ook bekend als Abdul Nacer Benbrika, noemde in augustus in een radio-interview met de Autralian Broadcasting Corporation (ABC) Osama bin Laden ‘een groot man’. Hij is van Algerijnse afkomst en leidt een islamistische beweging in een buitenwijk van Melbourne. Een aantal van zijn jonge aanhangers is volgens ABC getraind in kampen in Afghanistan en Pakistan. Abu Bakr wordt al langer in de gaten gehouden. In juni deed de politie een inval in zijn huis, maar hij werd toen niet aangeklaagd. Dit keer zit hij, evenals de zeven andere arrestanten in Melbourne, zeker tot 31 januari vast.

Australië zelf is nog geen doelwit geweest van aanslagen. Wel zijn 92 Australiërs om het leven gekomen bij aanslagen op het Indonesische toeristeneiland Bali: 88 in oktober 2002 en vier in oktober dit jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden