Nieuws Techgiganten

Australië overweegt als eerste land ter wereld een Facebook-waakhond

De Australische regering overweegt als eerste land ter wereld een toezichthouder aan te stellen om techreuzen als Facebook en Google te controleren. Een unieke stap in de wereldwijde strijd om internetbedrijven aan banden te leggen en ze aan de privacywetgeving te houden.

De Australische minister van Financiën wil de ‘sluier oplichten’ die over de algoritmes hangt. Beeld REUTERS

Het hoofd van de Australische mededingingsautoriteit – waarvan de nieuwe divisie deel zou uitmaken – zegt er klaar voor te zijn. Zo’n aparte waakhond zou een volgende stap zijn in de wereldwijde trend van strengere regulering van de techreuzen. Nieuwe onderzoeken naar de internetbedrijven, boetes en bezorgde uitspraken van politici volgen elkaar in rap tempo op – nu ook steeds vaker buiten de kritische Europese Unie. Deze week schikte Facebook nog voor 5 miljard dollar met de Amerikaanse Federale Handelscommissie vanwege privacyschendingen en kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek aan naar concurrentieverstoring door grote internetbedrijven.

Daar komen de harde conclusies van de Australische mededingingsautoriteit, die een jaar lang onderzoek deed naar de internetplatformen, nu bovenop. Zo is er volgens de waakhond een risico dat de bedrijven eigen diensten oneerlijk voortrekken, aangezien kleinere bedrijven afhankelijk zijn van diezelfde platformen om klanten te bereiken. Bovendien steekt het de autoriteit dat techbedrijven niet transparant zijn over wat ze precies doen met de data van gebruikers.

Strenge regulatie 

Tijd voor strengere regulatie, zegt ook minister Josh Frydenberg (Financiën), die het onderzoeksrapport vrijdag presenteerde samen met minister van Communicatie Paul Fletcher. Hij wil de ‘sluier oplichten’ die over de algoritmes hangt. De algemene conclusies van het onderzoek onderschrijft hij dan ook. Over twaalf weken neemt de Australische regering een officieel standpunt in over de 23 aanbevelingen uit het rapport.

Naast de oprichting van een internetplatformwaakhond, adviseert de mededingingsautoriteit een plicht in te stellen voor techbedrijven om overnames te melden die invloed hebben op de Australische markt. Een ander advies is een gedragscode over omgang met andere media. Daarin moeten techbedrijven beloven om de inkomsten over materiaal van bijvoorbeeld televisie en kranten op hun platformen eerlijker te verdelen.  

DIGI, de Australische belangenorganisatie voor techbedrijven, adviseert de Australische regering goed te bedenken of de aanbevelingen Australië niet minder aantrekkelijk maken voor investeringen in technologie. De organisatie bestudeert of er onbedoelde effecten kunnen optreden die nadelig zijn voor digitale ondernemingen en consumenten, en kijkt uit ‘naar de mogelijkheid om samen met de regering te werken aan deze aanbevelingen’.

Meer over macht en worstelingen bij grote techbedrijven

Big tech is zijn vrijbrief kwijt. Het wordt steeds duidelijker dat Silicon Valley niet meer overal mee wegkomt. Wat betekent dat precies? En hoe nu verder?

Van Europa tot de Verenigde Staten reageren politici en centrale bankiers als door een wesp gestoken op de plannen van Facebook voor een eigen munt, de Libra. Waarom?

Lange tijd konden grote techbedrijven hun gang gaan, met als gevolg de ontstellende rijkdom en macht van bedrijven als Google, Facebook en Apple. Maar het tij keert, ook in de VS zelf.

Twitter, Facebook en Google beloofden een offensief tegen nepnieuws. Wat komt daarvan terecht?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden