NieuwsScott Morrison

Australië moet zieke migranten toelaten op het vasteland; nederlaag voor premier

Het Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het toelaten van de migranten is.

Een gezondheidscentrum op Nauru.Beeld AP

De regering verloor de stemming over de vluchtelingenwet met 75 tegen 74 stemmen. Oppositiepartijen Labor, de Groenen en onafhankelijke parlementariërs hadden hun krachten gebundeld. De laatste keer dat de regering een dergelijke stemming over wetgeving verloor was in 1941. 

Beeld de Volkskrant infographics

Volgens de nieuwe regelgeving kan een vluchteling en zijn of haar familie naar het vasteland worden overgebracht als twee of meer artsen dit nodig achten. Wel kan de minister van Binnenlandse Zaken dit verzoek blokkeren, als de zieke een lang strafblad heeft of er zorgen zijn over de nationale veiligheid.

Premier Morrison vindt de nieuwe wetgeving onnodig, omdat er al zestig medische professionals aanwezig zijn voor de 420 vluchtelingen in het detentiecentrum op Nauru. Medische experts zijn het daar niet mee eens; volgens hen gaat het slecht met de honderden vluchtelingen op het eiland. De Australische overheid besloot eerder deze maand kinderen van het eiland af te halen, nadat de noodklok werd geluid over hun geestelijke en fysieke gesteldheid. 

Het Australische immigratiebeleid stelt sinds 2013 dat vluchtelingen die het land per boot bereiken, geen asielaanvraag kunnen indienen. Voor die tijd sloegen overvolle bootjes die vanuit Indonesië het Australische vasteland probeerden te bereiken vaak om. Omdat het land weer een toename van bootvluchtelingen verwacht, is Morrison van plan om een detentiecentrum op Christmas Island te heropenen.

Sinds 2014 zijn twaalf mensen overleden in detentiecentra op de eilanden. Vorig jaar wees een lijkschouwing uit dat overplaatsing naar een ziekenhuis op het vasteland de dood van een Iraanse vluchteling had kunnen voorkomen. De man had een infectie aan zijn been.

Buitenlandse Australische detentiecentra zijn al jaren omstreden. In 2017 werden bewoners in het vluchtelingenkamp op het eiland Manus, Papoea Nieuw-Guinea, met geweld gedwongen te verhuizen naar een nieuwe onderkomen. Veel asielzoekers weigerden namelijk te vertrekken: ‘Wij willen geen nieuwe gevangenis. Wij willen een derde land,’ aldus een van de bewoners, die het liefst door andere landen zouden worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden