Australië koestert jarige Harbour Bridge

Naar schatting 200.000 mensen hebben zondag over de Harbour Bridge in de Australische stad Sydney gelopen als eerbetoon aan de breedste brug ter wereld....

ANP

De Harbour Bridge is een bekende trekpleister in Sydney. Toeristen kunnen over de boog klimmen om te genieten van het spectaculaire uitzicht over de haven en de wereldberoemde opera.

De politie had zondag zeshonderd man op straat om er zeker van te zijn dat de festiviteiten zonder problemen zouden verlopen. Er viel evenwel geen wanklank. De Australische spoorwegen lieten ieder uur twaalf treinen extra heen en weer over de brug rijden.

Onder de genodigden waren onder andere nabestaanden van de bouwers. Zestien overleefden de bouw van de brug niet.

Ook familieleden van Francis de Groot waren aanwezig. Deze Ier met Nederlandse voorouders bedierf 75 jaar geleden het openingsfeestje voor de autoriteiten. Hij omzeilde de massale beveiliging en deed hoogwaardigheidsbekleders beteuterd staan door met een zwaard het officiële openingslint te doorklieven. Zondag werd bekend dat het bewuste zwaard, gekocht door een verzamelaar, weer op Australische bodem is.

Speedboten varen zondag onder de Sydney Harbour Bridge door, waarvan de stad het 75-jarige bestaan viert. Duizenden Australiërs liepen over de brug om het jubileum van de beeldbepalende oeververbinding te vieren. (AFP) Beeld
Speedboten varen zondag onder de Sydney Harbour Bridge door, waarvan de stad het 75-jarige bestaan viert. Duizenden Australiërs liepen over de brug om het jubileum van de beeldbepalende oeververbinding te vieren. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden