Australië is 'niet te intimideren'

Australië is niet geïntimideerd door de krachtige autobom die donderdag voor de Australische ambassade in Jakarta ontplofte en ten minste negen levens eiste....

Reuters

Australië gaat op 9 oktober naar de stembus en politici ruziën over de rol die Australië heeft in Irak. Labour-leider Latham vindt dat de Australische betrokkenheid in Irak - Australië heeft 850 troepen naar Irak en het Golfgebied gestuurd - Australië blootstelt aan terroristische aanslagen. Latham wil dat de soldaten voor Kerstmis weer thuis zijn. Met dat standpunt heeft hij zich niet geliefd gemaakt in Washington. Premier Howard, een conservatief, heeft gezegd dat hij de troepen in Irak wil laten zolang dat nodig is.

Waarnemers stellen dat de onenigheid tussen de politieke partijen over dit onderwerp Australië kwetsbaar maakt voor aanslagen zoals die op 11 maart van dit jaar werden uitgevoerd in Madrid. Net als de Australische Labourpartij dat nu doet, spraken de Spaanse socialisten zich destijds uit voor terugtrekking van hun troepen uit Irak. Zij hielden hun belofte toen ze drie dagen na 11 maart de verkiezingen wonnen. Bij de aanslagen op treinen in Madrid stierven circa tweehonderd mensen.

De aanslag in Jakarta deed zich voor slechts enkele uren nadat de Australische politie had laten weten dat extra veiligheidsmaatregelen worden genomen rond de verkiezingen. Zo wordt de beveiliging opgevoerd op vliegvelden, trein- en busstations, en op de dag van de verkiezingen ook bij de stembureaus.

Op Australisch grondgebied heeft zich nog nooit een grote aanslag voorgedaan, maar onder de ruim tweehonderd doden bij de aanslag door moslimterroristen op een disco op Bali, in 2002, waren 88 Australiërs.

Verwacht wordt dat het thema veiligheid na de aanslag in Jakarta een belangrijke rol gaat spelen in de Australische verkiezingen. Waarnemers denken dat kiezers geen regeringswissel willen op een moment dat veiligheid onder druk staat. 'Op het gebied van nationale-veiligheidsvraagstukken zijn mensen er waarschijnlijk eerder toe geneigd te houden wat ze hebben in plaats van voor verandering te kiezen', zegt John Warhurst, van de Australian National University.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden