NieuwsSeksueel misbruik

Australië biedt excuses aan voor grootschalig kindermisbruik

De Australische premier Scott Morrison heeft publiekelijk excuses aangeboden voor het grootschalige misbruik van kinderen in zijn land. Bij zijn toespraak waren zo’n 800 slachtoffers en familieleden aanwezig.

De Australische premier Scott Morrison Beeld EPA

Uit een vijf jaar durend onderzoek naar het misbruik blijkt dat zeker 8.000 kinderen het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik. De handelingen hadden veelal plaats bij religieuze en door de staat gerunde instellingen, die juist de veiligheid van de kinderen hadden moeten waarborgen.

Morrison betuigde geëmotioneerd spijt over het falen van de regering. ‘Vandaag staan we als land stil bij het feit dat we niet hebben geluisterd en de slachtoffers niet hebben geloofd. Sorry’, zei hij in de Australische hoofdstad Canberra. Hij bedankte de overlevers, die met bewijzen kwamen over het misbruik. ‘Het is dankzij jullie kracht en moed dat we hier vandaag bijeen zijn.’

Compensatie slachtoffers

Als vorm van compensatie komt er een Nationaal Museum die mensen meer bewust moeten maken van de impact van kindermisbruik. Ook kunnen de slachtoffers aanspraak maken op een financiële schadevergoeding.

‘Het was heel intens om hierbij aanwezig te zijn’, zei Graeme, een van de slachtoffers, tegen de Australische nationale omroep. ‘Ik keek om me heen en zag alleen maar sterke mensen zitten. Ik ben trots op alle slachtoffers.’

Sommige slachtoffers vinden echter dat de overheid nog lang niet voldoende heeft gedaan. ‘Alleen met sorry zeggen zijn we er nog niet’, zei Tony Wardley, die in de jaren tachtig slachtoffer werd van misbruik. ‘Er moet nog zoveel gebeuren.’

Een speciale onderzoekscommissie, die de afgelopen vijf jaar seksueel misbruik binnen zo’n vierduizend kerken, scholen en sportclubs heeft onderzocht, deed eind vorig jaar zo'n vierhonderd aanbevelingen om verdere misbruikschandalen te voorkomen. Zo vond de commissie dat de katholieke kerk onder andere het verplichte celibaat voor priesters moest afschaffen. Ook de biecht moet worden aangepakt om misbruik sneller op te sporen en aan te pakken.

Behalve afschaffing van het celibaat, moest er volgens de onderzoekers een wet komen die religieuze leiders dwingt misbruik direct te melden. Zelfs als priesters dit te weten zijn gekomen tijdens de biecht, aldus het rapport, moeten zij dit doorgeven aan de politie. Aartsbisschop Denis Hart van Melbourne, een van de belangrijkste leiders van de katholieke kerk in Australië, keerde zich echter direct tegen deze aanbeveling. Hij waarschuwde dat elke priester die de biecht niet respecteert, uit de kerk zal worden gezet. 

De Australische katholieke kerk zei in augustus 98 procent van de aanbevelingen zonder enige problemen te zullen accepteren. ‘De enige aanbeveling die wij niet kunnen overnemen is het biechtgeheim afschaffen’, aldus zuster Monica Cavanagh, voorzitter van Katholiek Religieus Australië. Bij deze organisatie zijn onder andere priesters aangesloten. ‘Wij accepteren niet dat de bescherming van kinderen en het biechtgeheim elkaar uitsluiten.’

De Australische premier Scott Morrison (midden) na zijn toespraak.Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden