Auster, Groen, Shakespeare

En dan hier nog een gedicht over sla (maar niet van Kopland), het levenswerk van Paul Auster, onze moeite met sterven en andere net verschenen titels.

In de bundel Levenswerk verzamelde Paul Auster alle non-fictie uit de afgelopen decennia, waaraan toegevoegd de essays en voorwoorden uit de afgelopen tijd. Het slotstuk van deze bijna zevenhonderd pagina's is een voordracht uit 2009 bij een expositie in New York over de Franse experimentele schrijver Alain Robbe-Grillet (1922-2008). Die zat in de jury die Auster jaren terug voor de roman Leviathan de Prix Médicis Étranger gaf. Tijdens de feestmaaltijd tikte Alain tegen zijn glas 'ten teken dat hij een toespraak wilde houden. De groep verstomde, Alain stond op en hield tot ieders verbazing de volgende twee of drie minuten een toespraak zonder een woord te spreken. Als een mimespeler of een personage uit een stomme film stond hij voor ons te gebaren.' Ongehoord prachtig, vond Auster, deze originele proeve van welsprekend zwijgen.

Paul Auster De Bezige Bij; €49,90Beeld .

Als iedereen aan tafel even stil is, oppert de moeder: 'Je eten'. Amber kijkt naar haar bord: 'Witte rijst, een gebakken banaan en kippenlevertjes. Ze vermoedt dat het een recept uit de Libelle is. Op een dag stond het op tafel, en nu eten ze het elke week.' Ze snijdt een stukje lever af, denkt heel hard dat het lekker is, en stelt vast dat het niet werkt, als haar slokdarm een kokhalsbeweging maakt. Amber is liever bij opa en oma dan bij de moeder, de vader en het broertje, in de roman De andere familie Klein van Marieke Groen.

Marieke Groen Thomas Rap;€18,90.Beeld .

Een gedicht van 265 strofen waarin de verkrachter prins Sextus Tarquinius van Rome en zijn slachtoffer de kuise Lucretia monologen afsteken, The Rape of Lucrece van William Shakespeare, is nu vertaald door Peter Verstegen: De schennis van Lucretia verschijnt in een tweetalige editie, met aantekeningen van de vertaler. Onder de kritische meelezers van het dramatische en retorische gedicht die Verstegen in het voorwoord bedankt voor waardevolle suggesties bevindt zich Lodewijk Wiener, schrijver en voormalig leraar Engels.

William Shakespeare Van Oorschot; €15.Beeld .

Jaren na Rutger Kopland hebben we eindelijk weer een gedicht over sla, in de bundel Kaas treft geen schuld tot het tegendeel bewezen is van Philip Hoorne; 'wee onze planeet als men alle sla op aarde rooien gaat/ denk daarnaan telkens u een menukaart openSLAat.'

Philip Hoorne Van Gennep; €14,95Beeld .

Je kunt onmogelijk een vrouw zijn zonder te denken dat je een dieet moet volgen en een gezichtstransplantatie nodig hebt, schrijft Rebecca Harrington, journalist bij New York Magazine en The New York Times. Harrington deed geen gezichtstransplantatie, maar volgde wel vanaf jonge leeftijd allerlei diëten, vooral diëten die celebrity's ook volgden. In Ik wil wat zij heeft (dat beroemde zinnetje uit de film When Harry Met Sally) volgt ze een aantal eetpatronen van bekende mensen, niet zozeer omdat ze zo nodig hun ideale lichaam wilde hebben ('Ik wist allang dat ik veel te klein en breed ben, als een patrijs die over een veld waggelt'), maar omdat ze van experimenten houdt. Van Gwyneth Paltrow mag ze geen brood, yoghurt en tomaten, van Liz Taylor moet ze elke dag een geroosterde boterham met niks erop en Madonna schrijft misosoep voor als ontbijt. Het belangrijkste wat ze aan het eind van het boek heeft geleerd, is 'hoe onvoorstelbaar moeilijk het is om in wat voor tijdperk van de wereldgeschiedenis dan ook de 'ideale' vrouw te zijn.'

Rebecca Harrington Prometheus, €17,50Beeld .

Toen op 9 oktober 2014 bekend werd dat Patrick Modiano (1945) de Nobelprijs voor Literatuur was toegekend, had Maarten Elzinga, zijn Nederlandse vertaler sinds 1997, juist zijn jongste novelle in huis gehaald, Pour que tu ne te perdes pas. Eind september, hitte in Parijs, de schrijver Jean Daragane wordt gebeld door een man met een stem die tegelijk week en onheilspellend klinkt. De onbekende beller heeft zijn adresboekje gevonden met zijn naam erop. Met deze ingrediënten kan Modiano, de meester van de suggestie en de herinnering, uit de voeten. Om niet te verdwalen is de Nederlandse titel geworden.

Patrick Modiano Querido; €18,99Beeld .

In zijn geneeskundestudieboeken, schrijft chirurg Atul Gawande, stond bijna niets over ouder worden, krakkemikkigheid of doodgaan. De enige keer dat sterfelijkheid ter sprake kwam was tijdens een lesuur waarin Tolstojs novelle De dood van Ivan Iljitsj werd besproken. Later in zijn opleiding kwam hij patiënten tegen die de realiteit van aftakeling en sterfelijkheid onder ogen moesten zien, en realiseerde hij zich hoe slecht hij erop was voorbereid hen te helpen. En nog altijd is 'de geneeskunde' niet in staat mensen te helpen die doodgaan. 'Door onze onwil om open en eerlijk te kijken naar hoe het is om ouder te worden en dood te gaan, neemt de schade die we mensen berokkenen en het lijden dat we veroorzaken toe, concludeert Gawande in Geneeskunde en wat er uiteindelijk toe doet.

Atul Gawande Nieuwezijds, €21,95Beeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden