Auschwitzbewaker (94) medeplichtig aan 170 duizend moorden

Voormalig Auschwitzbewaker Reinhold Hanning (94) is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan minstens 170 duizend moorden. Hanning was bijna 2,5 jaar werkzaam in het concentratiekamp en heeft in die periode de massamoord op de slachtoffers van de nazi's gefaciliteerd, oordeelde de rechter. Hanning heeft vijf jaar cel opgelegd gekregen.

Redactie

De advocaat van een voormalige kampbewaker in Auschwitz vroeg begin deze week vrijspraak voor zijn cliënt. De raadsman van de 94-jarige Reinhold Hanning zei zaterdag voor een rechtbank in het Duitse Detmold dat er geen bewijzen zijn voor de directe betrokkenheid van Hanning bij massamoord. Zijn cliënt is een van de laatsten die worden berecht wegens misdrijven begaan onder het Duitse naziregime.

'Misdadig systeem'

Volgens de advocaat werkte Hanning voor een 'misdadig systeem' waarin hij bevelen moest opvolgen. Als eenvoudige arbeider zou Hanning de gevolgen van zijn handelen niet hebben kunnen overzien. Zijn cliënt zou nooit iemand hebben vermoord of andere daartoe hebben geholpen. Evenmin zou hij zich ooit hebben begeven in het deel van het kamp waar de gaskamers stonden.

De vroegere SS-kampbewaker is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op ruim honderdduizend Joden. Tegen de man was zes jaar cel geëist.

Kaken stijf op elkaar

Bij de openingszitting van zijn proces, februari dit jaar, hield Hanning de kaken stijf op elkaar. Dit hield hij vol tot april, toen hij bekende als bewaker in Auschwitz te hebben gediend en op de hoogte te zijn geweest van de gaskamers en de lijkenverbranding. Hanning zei zich te schamen dat hij niets had gedaan om het te stoppen.

De oud-kampbewaker sloot zich in 1940 als 18-jarige aan bij de SS-divisie Totenkopf en werd in 1942 te werk gesteld in Auschwitz. Ruim driekwart van de gevangenen daar werden direct na aankomst naar de gaskamers geleid.

Medeplichtig

Volgens de aanklagers is het simpele feit dat iemand bewaker was in een concentratiekamp al voldoende om hem medeschuldig te verklaren aan de massamoorden. Die nieuwe jurisprudentie is een uitvloeisel van het proces tegen John Demjanjuk, oud-bewaker van het kamp Sobibor. Hij werd in 2011 veroordeeld zonder expliciet bewijs van specifieke misdrijven.

Dat Hanning claimt nooit te hebben gewerkt in en rond de gaskamers, vinden de aanklagers bovendien niet overtuigend. Volgens hen hielpen alle bewakers het kamp draaiende te houden en werd tijdens de 'Hongaarse actie' in 1944 iedereen ingeschakeld om te helpen bij het uitroeien van grote groepen Hongaarse Joden.

In Duitsland beginnen dit jaar nog drie andere processen tegen hoogbejaarden die in de oorlog in kampen hebben gewerkt. Vorig jaar werd Oskar Gröning (ook 94), de 'boekhouder van Auschwitz', veroordeeld. Hij kreeg vier jaar gevangenisstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden