Aung San Suu Kyi: alle gevluchte Rohingya's welkom in Myanmar

De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft dinsdag in een tv-toespraak voor het eerst gereageerd op de gewelddadigheden in de deelstaat Rakhine. Ze zei dat haar regering alle vluchtelingen terug wil verwelkomen en daartoe al de benodigde maatregelen heeft getroffen. 'Wij veroordelen alle schendingen van de mensenrechten en het onwettige geweld', zei ze naar aanleiding van het legergeweld tegen de Rohingya-minderheid dat al weken aanhoudt.

Aung San Suu Kyi in haar tv-toespraak.Beeld AFP

Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, zei de stabiliteit en de vrede te willen herstellen, en de rechtsstaat weer te willen laten regeren. Militairen hebben het al langere tijd gemunt op Rohingya-moslims.

De onderdrukte Rohingya-moslims zijn sinds eind augustus massaal op de vlucht geslagen nadat het leger hard terugsloeg na aanvallen van moslimrebellen. Momenteel zijn al meer dan 430 duizend mensen naar buurland Bangladesh gegaan om te ontsnappen aan een etnische zuivering, zoals de Verenigde Naties het noemt.

Suu Kyi ging niet letterlijk in op de gewelddadigheden tegen de moslims. 'Er zijn beschuldigingen. We moeten goed uitzoeken of deze gebaseerd zijn op harde feiten voordat we in actie komen.' Die beschuldigingen over onwettig geweld zijn vooral afkomstig van mensenrechtenorganisaties. De premier zei dat de veiligheidstroepen nieuwe gedragsinstructies hebben gekregen. De soldaten mogen optreden tegen geweld, maar moeten daarbij de onschuldige burgers ontzien.

Kritiek

'Er zal actie worden ondernomen tegen iedereen, ongeacht hun geloof, ras of politieke gezindheid, die het recht en de mensenrechten schendt', aldus de Birmese leider. 'Wij voelen mee met de slachtoffers van dit conflict.'

Waarnemers van de VN verklaarden eerder dit jaar na een officieel onderzoek dat de veiligheidstroepen zich 'naar alle waarschijnlijkheid' schuldig hadden gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

De toespraak van Suu Kyi komt na kritiek van het Westen op haar wekenlange zwijgen. Met name Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië hebben haar de laatste tijd onder druk gezet een einde te maken aan het militaire geweld tegen de Rohingya. Frankrijk zei voor haar tv-toespraak dat het een krachtige reactie van Suu Kyi verwacht op het geweld.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson riep haar op snel actie te ondernemen: 'Het moorden en het geweld moet stoppen', aldus Johnson. 'We kijken niet alleen naar de militairen, maar ook naar Suu Kyi. Het is van groot belang dat zij en de regering duidelijk maken dat dit moet stoppen.'

Lees meer over de Rohingya's

Zelfs hulpverleners met veel ervaring zijn verbijsterd door de chaos in Bangladesh rond de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. 'Het is angstaanjagend: de omvang, de schaal ervan, samengebald langs vier kilometer weg.' (+)

De Rohingya in Myanmar worden verjaagd en vermoord en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi spreekt zich er niet tegen uit. Tot afgrijzen van haar aanhangers. Eenmaal uit de cel weten helden, vooral als ze een politieke functie krijgen, hun reputatie makkelijk zelf de vernieling in te helpen. Tenzij ze zo behendig zijn als Nelson Mandela. (+)

De wijze waarop Myanmar de islamitische Rohingya-minderheid behandelt is 'een schoolvoorbeeld van etnisch zuiveren'. Dit heeft Zeid Ra'ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, gezegd. Meer dan driehonderdduizend Rohingya's sloegen de afgelopen weken op de vlucht voor het offensief van de regeringstroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden