Augustus kan nog wel warmer worden dan normaal

Na de extreme hitte en droogte van juli is het weer volledig omgeslagen. In de eerste twee weken van augustus is op sommige plaatsen drie keer zoveel regen gevallen als normaal....

Mieke van der Veer

Augustus kan, ondanks de grote nattigheid, nog steeds warmer uitvallen dan normaal. ‘Het is niet echt koud,’ zegt Harry Geurts van het KNMI. ‘De eerste dertien dagen van deze maand was de gemiddelde temperatuur 16,6 graden. Normaal is de temperatuur in augustus 17,2 graden. We zien dat de komende dagen de temperatuur weer iets gaat stijgen. Met maximale waarden van 24 of 25 graden kan augustus nog steeds aan de warme kant uitkomen.’

Het KNMI gaf na de extreem warme julimaand aan dat ook augustus warmer dan normaal kon worden. De gemiddelde temperatuur die over de hele maand juli is gemeten, 22,3 graden, was 4,9 graden hoger dan normaal. Augustus zou dan statistisch gezien ook 2 tot 2,5 graad warmer kunnen uitvallen dan normaal.

Deze verwachting werd gebaseerd op overgangsregels van juli naar augustus. Het zijn statistieken die aantonen dat een warmere julimaand een goede kans maakt, te worden gevolgd door een eveneens warmere augustusmaand.

De overgangsregels hebben te maken met de temperatuur van het zeewater, de windrichting en de stabiliteit van de lucht. In juli is de temperatuur van de Noordzee tot een recordhoogte gestegen. Op de meeste plaatsen langs de kust en in het IJsselmeer bereikte het water een temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Normaal is dat rond de 18 graden.

Het zeewater slaat de warmte op en draagt bij aan een hogere nachttemperatuur. Als ook overdag de temperaturen flink stijgen is een hogere gemiddelde maandtemperatuur geen uitzondering.

Geurts: ‘Zondagnacht was het bijvoorbeeld in Den Helder 15 graden en in Maastricht 9,9. Het zeewater houdt de minimumtemperatuur aan de kust ‘s nachts hoog. Maar zolang we in de koude lucht zitten, blijft de temperatuur overdag iets achter.’

Juist het warme zeewater is nu de oorzaak van de zware neerslag. De koude uit de poolstreken afkomstige lucht komt boven de warmere lucht van de Noordzee te liggen. Door de grote temperatuurverschillen die hierdoor ontstaan, kunnen buien actief worden.

‘De komende dagen verandert de windrichting. Vanuit het zuiden wordt warmere lucht aangevoerd. Maar de lucht blijft instabiel, waardoor de kans op buien groot blijft,’ aldus Geurts.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden