Auf Wiedersehen

Nadat Uruguay op de Olympische Spelen van 1928 Nederland had uitgeschakeld, werd de stemming in Nederland anti-Duits; zozeer zelfs dat ir....

Maar ook toonde hij begrip, de ingenieur die het net zoals zijn landgenoten maar moeilijk kon verkroppen dat niet Nederland in het Olympisch Stadion mocht aantreden tegen Uruguay, maar Duitsland. De Oeroekwezen, zoals Van Emmenes ze noemde in zijn verslagen, hadden het gastland met 2-0 verslagen. Duitsland was de volgende tegenstander.

Achttienduizend Duitsers kwamen naar Amsterdam om de wedstrijd te bekijken. Van Emmenes voelde zich een vreemdeling in eigenland: 'Nog een paar zulke dagen en ik ben m'n Hollands vergeten', klaagde hij.

'Gisteren kon ik met die toch heus niet onwelluidende taal in Amsterdam niet terecht. Duits moest je praten en Duits moest je kijken, anders werd je onder de voet gelopen. Duitse auto's bezorgden je bijna een pijnloze dood, met Duitse kranten probeerden ze je dood te slaan en de programmaverkopers kondigden de Aufstellung der Mannschaften aan. Enfin, alles met elkaar had net precies iedere Hollander die z'n stadion pardon: het Duitse stadion bereikt had, z'n mond vol van de Duitsers.'

Hartstochtelijk werden de Zuid-Amerikanen aangemoedigd. Ze kregen hun zin, de Hollanders. Oeroekwaai won met 4-1 in een wedstrijd waarin Nederland niet meespeelde maar toch ook weer wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden