Auf Wiedersehen

Op 15 juni speelt het Nederlands elftal in Portugal tegen Duitsland. HNS blikt vooruit op de Moeder aller Interlands...

Ooit was dat reuze gezellig, maar nu moet je er natuurlijk niet aan den, een treinreis naar Duitsland in het gezelschap van een aantal internationals. (Los van de vraag of de heren hiertoe bereid zouden zijn.) 'Zaterdag 12 uur Station S.S. Den Haag. De gure wind blaast door de grieperige body van de Sportkroniekverslaggever, de regen striemt hem in het gelaat. Z'n spiedend oog ontwaart een wagen met Kerop en beplakt met papiertjes gereserveerd.'

En zo vangt op 19 november 1927 de reis aan naar Keulen, waar Nederland een dag later niet onverdienstelijk met 2-2 gelijk zou spelen tegen Duitsland.

De grieperige body van de Sportkroniekverslaggever behoorde toe aan de legendarische Ad van Emmenes, Ingenieur Ad van Emmenes, ook wel bekend als de vader van Viola van Emmenes, tegenwoordig Viola Holt, en schrijver van het standaardwerk Gouden Voetbaljaren.

De ir. kreeg in Den Haag gezelschap van de spelers Tap, Smeets en Ds, plus 'de grote scheidsrechter' Mutters. 'We kruipen in een coupwaar het koud is, tocht en inregent.' (Een jaartje of tachtig later zou Oranje voor een vriendschappelijke wedstrijd in Brussel per vliegtuig naar Belgieizen.) In Utrecht voegen diverse andere 'Hollandse mannen-broeders' zich bij de groep, spelers, bestuursleden en hoofdconsul Boeljon. Doelman Van der Meulen maakt de reis per auto, 'hetgeen met dit weer een enigszins gevaarvolle expeditie lijkt'.

Maar het komt allemaal goed, ook met Mutters wiens paspoort 'tot veler heimelijke schik' is verlopen - en die overigens sigaren heeft meegenomen voor zijn vriend en collega-scheidsrechter Bauwens.

De passencontroleur toont geen erbarmen: 'In Emmerik verdwijnt Mutters, weemoediglijk nageoogd door de getrouwen. Hij moet wachten tot de Oberinspektor er is . . . Boeljon zorgt voor de sigaren en steekt er alvast op de gezondheid van Bauwens op!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden