NieuwsDieselgate

Auditopman Stadler verdacht van betrokkenheid dieselgate

Topman Rupert Stadler van het luxeautomerk Audi wordt door de Duitse justitie verdacht van betrokkenheid bij het dieselschandaal. Maandag werd Stadlers appartement doorzocht. Hij is de eerste zittende topman van het Volkswagenconcern die als verdachte wordt aangemerkt.

Bard van de Weijer
Rupert Stadler. Beeld de Volkskrant
Rupert Stadler.Beeld de Volkskrant

Stadler wordt beschuldigd van fraude en het afleggen van misleidende verklaringen in officiële documenten. Diverse medewerkers van het concern hebben volgens de krant Bild verklaard dat de topman op de hoogte was van het gebruik van sjoemelsoftware die dieselmotoren schoner doet lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Desondanks zou hij niet hebben ingegrepen en ging de verkoop van de sjoemeldiesels door.

Stadler werd in 2006 benoemd tot topman van het concern. Hij volgde toen Martin Winterkorn op, die de leiding had gekregen bij Volkswagen. Winterkorn stond nog aan het roer bij VW toen het dieselschandaal in september 2015 uitbrak. Enkele dagen later trad hij af. Vorige maand werd tegen hem in de Verenigde Staten een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens samenzwering en overtreding van milieuwetten. Winterkorn geldt ook voor de Duitse justitie als verdachte.

Illegale software

Het draait bij het schandaal om illegale software die is ontwikkeld bij Audi op het moment dat eerst Winterkorn en later Stadler het daar voor het zeggen hadden. De programmatuur is later in aangepaste vorm gebruikt in Volkswagens en andere personenauto’s van het merk. Elf miljoen diesels kregen uiteindelijk sjoemelsoftware ingebouwd, waarvan het merendeel in Europa is verkocht.

Zowel Winterkorn als Stadler ontkennen dat ze op de hoogte waren van de emissiefraude. Daar zijn tot nu toe ook geen harde bewijzen voor gevonden. Wel is het opmerkelijk dat Stadler een van de weinige topmannen in het concern is die op zijn post kon blijven. Volgens sommigen is dat te danken aan het feit dat hij jarenlang de rechterhand was van Ferdinand Piëch, de voormalige topman van het VW-concern, en de kleinzoon van Ferdinand Porsche. Hoewel Piëch geen officiële positie meer bekleed bij het concern, wordt zijn invloed nog altijd groot geacht. Mogelijk hebben hij en de machtige familie Porsche, die samen de meerderheid van stemmen bij VW hebben, Stadler de hand boven het hoofd gehouden.

Twintig verdachte managers

De Duitse justitie heeft inmiddels twintig voormalige en huidige managers van het Volkswagenconcern als verdachte aangemerkt. Twee oud-managers van Audi zitten vast in afwachting van hun rechtszaak. Maandag werd ook het huis doorzocht van een andere Audi-bestuurder, wiens naam niet is bekendgemaakt. Audi noch Volkswagen willen reageren op de bekendmaking en zeggen mee te werken aan het onderzoek.

Audi meldde in mei dat het nieuwe onregelmatigheden had ontdekt in topmodellen A6 en A6. Tijdens een intern onderzoek was gebleken dat er werd gerommeld met de dosering van het middel Adblue, dat helpt de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden terug te dringen. Het concern deed melding bij het Duitse ministerie van Verkeer en toezichthouder KBA en staakte tijdelijk de verkoop van deze modellen.

Ook concurrent Daimler (moederbedrijf van Mercedes-Benz) wordt door de Duitse justitie beschuldigd van het gebruik van verboden software. In diverse modellen van Mercedes-Benz zou sjoemelsoftware zijn gebruikt. Daimler ontkent en zegt dat zijn ‘regelstrategieën’ legaal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden