Audioboodschap 'IS-leider': verdedig Mosul, val Turkije aan

In een audioboodschap heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) de inwoners van de belegerde Iraakse stad Mosul opgeroepen hun strijd tegen de 'vijanden van god' door te zetten. Volgens IS heeft Abu Bakr al-Baghdadi, de geestelijk leider van de beweging die al ruim een jaar niet in het openbaar verscheen, de opname ingesproken. IS roept aanhangers op aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië en Turkije.

Redactie
Abu Bakr al-Baghdadi in een propagandavideo uit 2014. Beeld afp
Abu Bakr al-Baghdadi in een propagandavideo uit 2014.Beeld afp

In een monoloog van 31 minuten spreekt de veronderstelde Al-Baghdadi zijn vertrouwen uit in de overwinning in Mosul, het IS-bolwerk in Irak dat wordt belegerd door de Iraakse krijgsmacht. 'Deze (..) totale en heilige oorlog die IS momenteel uitvecht, steunt ons in ons geloof en is een voorstadium van de overwinning.'

Daarnaast roept de audioboodschap IS-strijders op aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië en Turkije. De soldaten moeten 'het vuur van hun woede' loslaten op de Turkse troepen die in Syrië vechten en de strijd vervolgens voortzetten in Turkije. Ook in Saoedi-Arabië dienen de volgelingen aanvallen plegen op veiligheidstroepen, regeringsleiders en leden van de koninklijke familie, 'omdat het land heult met de ongelovige naties in de strijd tegen de islam en de soennitische moslims in Irak en Syrië'.

Volgens Al-Baghdadi is het kalifaat niet verzwakt door de dood van enkele hoge bevelhebbers als Abu Muhammad al-Adnani en Abu Muhammad al-Furqan. Beiden werden eerder dit jaar door luchtaanvallen van de VS gedood.

Analyse: Hoe Turkije knaagt aan het karkas van Mosul

Opvallend hoe actief de Turken zich nu bemoeien met de strijd in Irak. Wat beweegt hen? (+) Bagdad is er niet blij mee.

Geruchten

Of de stem van de opname daadwerkelijk van Al-Baghdadi is, is niet te verifiëren. Volgens persbureau AP toont de boodschap sterke gelijkenissen met eerdere bandopnamen van hem.

Het is ruim een jaar geleden dat het hoofd van het zelfbenoemde kalifaat in het openbaar verscheen. Geruchten doen de ronde dat hij zou zijn gedood. Zo claimde het Iraakse leger een jaar geleden dat bij een luchtaanval het konvooi van Al-Baghdadi werd getroffen.

Eerder deze week zette het Iraakse leger voor het eerst in twee jaar tijd voet in Mosul. In deze stad riep Al-Baghdadi in 2014 het kalifaat uit. Het offensief is nu twee weken gaande.

Iraakse soldaten in Mosul. Beeld ap
Iraakse soldaten in Mosul.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden