Audi's in Stedelijk van de baan

In het Stedelijk Museum in Amsterdam komt geen presentatieruimte met auto's van Audi. Wethouder van Cultuur S. Bruines trok woensdag haar voorstel terug....

Van onze verslaggeefster

De wethouder komt binnen enkele weken met een 'iets anders, iets nieuws, iets aangepasts', meldde zij gisteren aan de raadscommissie cultuur. Audi blijft wel als belangrijkste sponsor in beeld.

Het contract tussen het Stedelijk en Audi veroorzaakte twee weken geleden grote commotie in de Amsterdamse politiek. Het Stedelijk vond Audi bereid de twaalf miljoen te financieren die begroot is voor de nieuwbouw op de plek van de Sandbergvleugel. Daar zou Audi gedurende tien jaar een sponsorbijdrage voor tentoonstellingen bieden van rond de 100 duizend gulden per jaar.

Als tegenprestatie vroeg Audi een presentatieruimte voor auto's in het nieuwe pand. Een flinke meerderheid van de raadscommissie cultuur is daar fel tegen gekant. Meer algemeen zet de raad ook vraagtekens bij langdurige en vergaande inmenging van een private geldschieter in een gemeentelijk instituut.

Om die reden zal de bekostiging van de nieuwbouw uit gemeentelijke middelen eveneens onderzocht worden. Maar met andere particulieren dan Audi zal niet onderhandeld worden, zegt Bruines. 'Mocht de raad bezwaar maken tegen publiek-private samenwerking op lange termijn, dan vind ik het niet voor de hand liggen om met derden te praten'.

ABN-Amro wil ter gelegenheid van de opening van zijn nieuwe hoofkantoor, onlangs op de Amsterdamse zuid-as, de stad een substantiële schenking doen. Op de vraag of ABN-Amro en de gemeente gesproken hebben over financiering van de vleugel van het Stedelijk, antwoordt Bruines ontkennend. De bank is nog met de gemeente in gesprek over een bestemming voor het geschenk.

Het Stedelijk Museum ziet nog steeds mogelijkheden in de onderhandelingen met Audi. 'Er is nu in ieder geval politieke duidelijkheid', reageert woordvoerder P. Mosterd. Voerde de gemeente en het Stedelijk voorheen apart overleg met Audi, nu zal er weer een driehoeksoverleg plaatsvinden. Mosterd: 'Het wordt een lastige excercitie, we zullen elkaar diep in de ogen moeten kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden