Auberginesoep met yoghurt, citroen en marjolein

Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept:
Auberginesoep met yoghurt, citroen en marjolein (voorgerecht voor 4 personen)

Ik droom nogal levensecht. Dat is niet altijd fijn, want of de droom was heerlijk en het wakker worden een desillusie, of de droom was naar. Dan is er minstens een nachtelijke pot thee, een pak koekjes en een uur Heel Holland Bakt voor nodig om weer bij te komen. En breng ik de volgende dag in zombiestaat door.

Maar soms heb ik eetdromen. Nee, geen droom waarin ik zit te schransen, maar een waarin ik de lekkerste gerechten bedenk en maak. De kunst is om ze de volgende dag nog te herinneren. Door schade en schande wijs geworden heb ik dus een opschrijfboekje naast mijn bed liggen. En ondanks grommende protesten van mijn slaapmaatje slaag ik er soms in om 'aardbeien erbij, goed omscheppen' op te schrijven, of 'meer kaasblokjes in bed'. Daar heb je niet veel aan.

Dinsdagnacht werd ik wakker en wist ik het bijna hele recept nog. Nou ja: er zat aubergine en yoghurt in, dat zeker, en olijfolie en knoflook. En het was een soep die aan Griekenland deed denken.

Ingrediënten

- 100 ml Griekse yoghurt
- rasp van biologische citroen
- 1 volle eetl. fijngehakte marjolein-, oregano- en/of tijmblaadjes
- 1 aubergine, in kleine blokjes (en brunoise)
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- olijfolie
- 500 ml bouillon
- 1 theel. maïzena
- 1 lente-ui, in dunne ringetjes
- 1 theel. honing

Aan de slag dus. Mmm, aubergine met yoghurt, daar past citroen bij. Toch maar niet binden met eidooier, dat blijft altijd een beetje lastig. Wel lekkere verse kruiden: oregano of marjolein uit de tuin.

Meng de yoghurt, citroenrasp, kruidenblaadjes en een snuf zout door elkaar. Bestrooi de aubergineblokjes rondom met zout. Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en bak de aubergineblokjes met de gehakte knoflook op laag vuur in 5 tot 7 minuten zacht en bruin. Waarschijnlijk moet u tussendoor nog flink wat olijfolie toevoegen; wees niet te zuinig. Verhit de bouillon tegen de kook aan. Roer de maïzena los met een scheutje koud water. Roer door de bouillon en breng al roerend aan de kook tot de soep licht bindt. Roer de aubergineblokjes met 'aanhangend' olijfolie en de lente-uiringetjes door de soep. Draai het vuur laag of uit en roer het yoghurtmengsel erdoor. Laat de soep niet meer koken. Proef of er nog zout bij moet. Roer er zo veel honing door dat de soep iets voller van smaak wordt en het zuur iets verzacht. De soep mag niet zoet smaken! Warm de soep zonodig nog even door zonder te koken en geef er knapperig stokbrood of Turks brood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden