Au-pairbureaus onder druk door nieuwe immigratiewet Teeven

Au-pairbureaus staan onder druk door nieuwe immigratiewetgeving van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Eenderde van de au-pairbureaus kwam de afgelopen maanden niet door de screeningprocedure van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Om misstanden te voorkomen legt Teeven de verantwoordelijkheid bij erkende bureaus. Zij kunnen die controlerende functie nauwelijks aan.

Een inwonende hulp in huis is een aantrekkelijk alternatief voor de reguliere kinderopvang.Beeld anp

De wet Modern Migratiebeleid (MoMi), die in juni van kracht werd, moet uitbuiting van au pairs tegengaan. Ze mogen een jaar als au pair in Nederland blijven. Als ze langer blijven, zijn sommigen overgeleverd aan de grillen van hun gastgezin. In september daagde de Bulgaarse au pair Taybe Mehmed haar gastgezin met succes voor de rechter om vier jaar achterstallig loon te eisen (zie inzet).

De wet stelt de bureaus op straffe van boetes verantwoordelijk voor het verblijf en de terugkeer van de au pair naar eigen land. De bureaus moeten de IND op de hoogte stellen als de au pair het gastgezin verlaat en tot vijf jaar na het vertrek van de au pair alle gegevens bewaren. 'Voordat ik met au pairs werkte, had ik een administratiekantoor; nu heb ik er weer één', zegt Inkie Zandhuis-Deenen, eigenaar van bureau SNAPS.

Aantrekkelijk alternatief kinderopvang
Aan cliënten hebben de au-pairbureaus geen gebrek. Een inwonende hulp in huis, die 300 tot 340 euro zakgeld per maand verdient, is een aantrekkelijk alternatief voor de reguliere kinderopvang, die de laatste jaren steeds duurder is geworden. Er komen per jaar zo'n 2.000 au pairs naar Nederland, van wie 1.300 van buiten de EU.

Voor de screening van de IND waren meer dan dertig bureaus actief. Nu zijn 23 bureaus goedgekeurd, al moeten veel van hen nog aanpassingen doorvoeren. Nieuwe bureaus kunnen zich niet zonder meer aanmelden. 'De regels zijn niet voor niks opgesteld', zegt een IND-woordvoerder. 'Natuurlijk vallen er bureaus buiten de boot, dat is spijtig. Maar in het verleden verdwenen meisjes uit beeld. We willen met betrouwbare bedrijven samenwerken om te zorgen dat culturele uitwisseling de voornaamste component is, en au pairs niet worden uitgebuit.'

De IND gaat donderdag met de au-pairbureaus in gesprek over de nieuwe wetgeving. Ellen Heesen-Hiemstra, voorzitter van de branchevereniging Bonapa: 'Er wordt veel verantwoordelijkheid gelegd bij de bureaus, maar erg slecht naar ons geluisterd.'

Het zijn vaak niet de bureaus, maar de gastgezinnen die de wet met voeten treden, zegt Heesen-Hiemstra. Deze herfstvakantie kreeg ze vijf klachten van au pairs binnen, die veel langer dan de norm van 30 uur per week werkten. Ze stuurde een brandbrief naar alle gastgezinnen met een au pair. 'En ik ben heel streng voor ze geweest. Ik heb ze gewezen op de rechtszaak van Mehmed en op het risico van boetes.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden