Attractie: schieten op Wit-Russische bizons

Een bizon als trofee. Alexei Bunevitsj organiseert jachtpartijen voor buitenlanders in Wit-Rusland. 'Als mijn klanten na een lange achtervolging zien dat het beest op drie poten rende, zijn ze verbijsterd.'..

Reuters

Dat komt: alleen op zieke bizons mag worden gejaagd. 'Dat is niet echt romantisch', geeft Bunevitsj toe. 'Maar als de jagers eenmaal thuis zijn en hun trofee aan de muur hangt, zullen ze er een glas op drinken, en voor je het weet wordt het verhaal mooier en mooier gemaakt', zegt hij met een glimlach.

De dieren worden met uitsterven bedreigd, maar de bizon is een goede bron van inkomsten. Naar schatting leven er nog 260 bizons in het natuurreservaat Belovezjskaja, waar de jachtpartijen plaatsvinden. Het bos, 360 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Minsk, bestaat al meer dan honderd jaar en was vroeger alleen toegankelijk voor familieleden van de tsaar. Toen werd de bizon al met uitsterven bedreigd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de dieren opnieuw uitgezet.

Toeristen zijn bereid veel te betalen voor een jachtpartijtje. Een opgezet bizonhoofd levert al gauw zo'n 3600 dollar op, het duurste souvenir dat in Wit-Rusland te koop is. Vooral bij Duitse en Oostenrijkse boeren is het jagen populair.

Maar ook Tsjechen, Polen Slovaken en rijke Russen zijn klanten van Bunevitsj. Met traditionele geweren en ouderwetse jagershoeden gaan de mannen op pad. En net als ten tijde van de tsaar leggen zij een krans om de nek van de gedode bizon, en zingen daarbij eeuwenoude jagersliederen.

De Duitsers klagen soms dat ze niet mogen schieten op het eerste beest dat ze tegenkomen, maar volgen altijd de regels, vertelt Bunevitsj. De Russen vindt hij fantastisch. Zij overtreden vaak de regels en lossen hun geweren op al het wild dat langskomt, maar worden nooit boos als Bunevitsj geen prooi voor ze kan vinden.

'Ach, zeggen ze dan tegen mij, laten we een borrel nemen. En dan komt de wodkafles te voorschijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden