Attenborough kan blijven ronken zolang hij leeft

BBC viert een week lang de verjaardag van Engelands meest geliefde bioloog: Sir David, meester van de overtreffende trap.

Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Zondag brak het tiende decennium in het leven van David Attenborough aan. Wie de meest geliefde televisiemaker en bioloog van Engeland zag zitten bij het eerbetoon op BBC, zou zweren dat hij de eeuw wel vol gaat maken. Hij mag dan een pacemaker en twee nepknieën hebben, hij vertelt nog steeds met dezelfde verwondering over de natuur.

De BBC serveerde een best of. Kroelend tussen de gorilla's in Rwanda, puzzelend met een dino-ei, pratend met een blinde babyneushoorn, liggend tussen pinguïns en wandelend tussen de paasbeelden - in een loopbaan van ruim zestig jaar heeft de 90-jarige Sir David ons deelgenoot gemaakt van hoe de aarde werkt.

Zijn verjaardag wordt op BBC een week lang gevierd, met de herhaling van zijn zogeheten Passion Projects en nieuwe documentaires als Life that glows, over lichtgevende levensvormen. Ook NPO 2 zendt deze week elke dag om 17.10 uur een film van Attenborough uit, maandag over de reconstructie van de grootste dinosaurus ooit gevonden.

Zijn stijl is de enthousiaste verbazing, informeel en toch deftig opgedist. Het liefst ligt, zit of praat Attenborough met de dieren, die ook verrassend vaak terugpraten. Zijn woordenschat kent een onuitputtelijke hoeveelheid bijvoeglijke naamwoorden die in het Engels net wat beter klinken, zoals astounding, astonishing, marvellous en extraordinary.

Hij is bovendien de meester van de overtreffende trap, de records en de eerstelingen. In de eerste aflevering van de nieuwe serie over het Groot Barrièrerif bij Australië, zondag uitgezonden door Discovery Channel, ging het binnen een paar minuten over 'ongeëvenaarde toegang tot het rif', de 'diepste duik ooit gemaakt bij het rif', met een onderzeeër die 'de eerste in zijn soort is'.

Door de voortschrijdende technologie wordt zijn werk steeds indrukwekkender en komt de wetenschap tot telkens nieuwe inzichten over de natuur. Attenborough kan blijven ronken zolang hij leeft.

En dan die stem, natuurlijk. In een geestig klei-animatiefilmpje van de makers van Wallace & Gromit, zondag te zien voorafgaand aan Attenborough at 90 op BBC, praatten twee pinguïns over de dag dat ze Attenborough ontmoetten. 'Hij is totaal niet bedreigend. Hij klinkt als een knetterend kampvuurtje. Heel warm.' Zijn stemgeluid is, na dat van Morgan Freeman, waarschijnlijk het herkenbaarste ter wereld. En net als Freeman is Attenborough zich bewust van zijn cultstatus, bleek eind vorig jaar tijdens een interview op BBC Radio 1, waarin hij de nieuwe clip van Adele aan elkaar praatte als een natuurfilm. 'She, like all popstars, needs to hunt in order to survive.'

David Attenborough is een merk, waarachter een enorme machinerie van onder andere cameramannen, biologen en producenten schuilgaat. Gelukkig sloot hij met woorden van gelijke strekking het eerbetoon op BBC af: 'Ik schaam me altijd voor alle erkenning die ik krijg voor het werk dat in werkelijkheid vele mensen doen.'

Even gevat en bescheiden als altijd. Het troeteldier van Engeland wordt vooralsnog nog niet met uitsterven bedreigd, al is er maar één van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden