Atte Jongstra, Jess Walter en Astrid Harrewijn

Duitsland is het thema van de Boekenweek (tot 20 maart), dus over Duitsland gaan veel net verschenen boeken. Maar we begninen met een paar andere.

Aan open zee

Op een eiland in de scherenkust speelt zich de Zweedse roman Aan open zee (1890) van August Strindberg af. Dus dat de nieuwe roman van Strindberg-bewonderaar Atte Jongstra eveneens Aanopen zee heet en zich afspeelt op het piepkleine Deense Oostzee-eiland Christiansø, kan geen toeval zijn. Een schrijver wil op die kalme plek aan een boek werken, maar ineens gebeurt op het eiland van alles, nadat er een lijk is aangespoeld.

Atte Jongstra. Arbeiderspers; €19,99

We leven in water

Tommy haalt zijn stiefvader Ken twee keer per week uit de gevangenis, omdat die op dinsdag en donderdag dialyse heeft. Op de achterbank heeft hij een hengel liggen. Onderweg moet hij bij een stoplicht wachten. Ken grist de hengel van de achterbank en springt uit de auto. Hij gaat vissen. Na een half uur heeft hij beet, 'een slome meerval, gele ogen en met stekels aan zijn vinnen. Zat nauwelijks leven in.' Drie jaar geleden verscheen een verhalenbundel van de Amerikaan Jess Walter, die nu in de vertaling van Nicolette Hoekmeijer het licht ziet als We leven in water.

Jess Walter. Marmer; €19,99

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

Twee Limburgse zussen komen door hun werk in de beeldendekunstwereld in Amsterdam terecht. De brave Noor die is afgestudeerd op 'dat rossige type met zijn dramatische oor' werkt als conservator in het Van Gogh Museum. De uitbundige single Kiki werkt als assistente voor Jeff Koons en brengt diens spectaculaire project Sex is soooooo overrated naar het Stedelijk. Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) wordt gepresenteerd als een feelgood-roman. Chicklit-auteur Astrid Harrewijn dankt achterin Wim, haar allerliefste klusjesman.

Astrid Harrewijn. De Boekerij; €15,-

De tolk van Java

Ook in zijn nieuwe roman De tolk van Java is de hoofdrol voor de Nederlands-Indische familiegeschiedenis van schrijver Alfred Birney (1951). Een zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië: 'Dank voor je keuze voor dit koude land', aldus de zoon aan zijn Pa, 'waar het goed is zolang je geen warmte zoekt.'

Alfred Birney. De Geus; €22,50

Was wir noch zu sagen hätten

Ze waren correspondent in hetzelfde land, maar hun ervaringen liepen nogal uiteen. De ouderen onder hen woonden en werkten in Bonn, de provisorische hoofdstad van de Duitse Bondsrepubliek waaraan de politici zo gehecht raakten dat slechts een kleine meerderheid haar na de Duitse eenwording wilden verruilen voor Berlijn - de vestigingsplaats van de jongere lichting correspondenten. Zes oudgedienden spraken met een zevende, oud-NOS-correspondent Margriet Brandsma, over hun ervaringen in Was wir noch zu sagen hätten. Het handzame boekje (128 pagina's) laat onder andere zien hoe Duitsland zich in Nederlandse ogen ontwikkelde van een land dat alom argwaan wekte (hoe weinig reden daar in de jaren zeventig ook voor was) tot een land waarover we soms hooguit nog een beetje verbaasd zijn.

Margriet Brandsma. Conserve; €12,50

Berlijn! Berlin!

Geen Europese hoofdstad is de laatste decennia zo ingrijpend van aanzien veranderd als Berlijn. En geen hoofdstad wekt een zo sterke fascinatie met het verleden. Soms is dat verleden nog tastbaar. Maar meestal niet meer. In Berlijn! Berlin! vertelt Hans Olink verhalen van gebouwen die er niet meer zijn, van plaatsen (dikwijls cafés) waar legenden zijn geboren en van mensen die Berlijn hebben gekend in een van haar hoedanigheden: hoofdstad van het koninkrijk Pruisen, hoofdstad van het (Tweede) Duitse Keizerrijk, van de Republiek van Weimar, van het Derde Rijk, van de DDR en van het herenigde Duitsland

Hans Olink. Prominent; €21,50.

Alles klar, Nederland-Duitsland van A tot Z

Waar liefde voor alles wat Duits is een jaar of dertig geleden nog hoogst suspect was, geven Nederlanders de laatste jaren ongeremd uiting aan hun waardering - soms verkerend in bewondering - voor Duitsland. In Alles klar, Nederland-Duitsland van A tot Z beschrijft voormalig Volkskrant-redacteur Sietse van der Hoek op luchtige wijze de ontwikkeling van een nabuurschap waarvan een gezamenlijke grens de voornaamste constante is.

Sietse van der Hoek. Balans; €21,50

Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen

Ik wil laten zien waarom de Duitse cultuur niet alleen je hoofd, maar vooral ook je hart raakt', schrijft Jerker Spits in Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen. Waarna hij de lezer vast opwarmt met een citaat van Luther, die last had van constipatie: 'De Heer heeft mijn achterste getroffen met vreselijke pijnen. Mijn reet is één brok ellende.'

Jerker Spits. Van Oorschot, €14,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden